Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția APP după ce Alexandru…

Reacția APP după ce Alexandru Slusari a declarat că „fără să fie notificat MEI”, Agenția a desemnat un reprezentant al statului în cadrul S.A. „Moldovagaz”

„Înaintarea propunerilor pentru desemnarea reprezentanților statului în societățile comerciale este efectuată în conformitate cu legislația în vigoare” – asta spun responsabilii din cadrul Agenției Proprietăți Publice (APP) după ce marți, 6 iulie, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari a acuzat că APP a emis pe 11 iunie, curent, un ordin cu privire la desemnarea lui Marian Mamei în calitate de reprezentant al statului în cadrul S.A. „Moldovagaz”, dar și în calitate de membru al consiliului în cadrul întreprinderii, fără să fie notificat Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI).

În context, APP susține că „faptele invocate privind existența unui eventual pericol în asigurarea securității energetice a Moldovei sub aspectul aprovizionării țării cu gaze naturale sunt eronate”, iar acuzațiile aduse de parlamentar sunt false.

Nota emisă de APP, după declarațiile lui Slusari:

„Conform listei acționarilor S.A. „Moldovagaz”, întocmită de Depozitarul central unic al valorilor mobiliare la data de 25.05.2021, Agenția Proprietății Publice deține 4 708 876 acțiuni ordinare nominative cu drept de vot, ce constituie 35,33% din capitalul social al societății.

Din considerentul că, cota statului în S.A. „Moldovagaz” nu depășește 50% din acțiuni în asigurarea reprezentării statului în societate, prin prisma prevederilor art.65, alin.(2) din Legea privind societățile pe acțiuni nr.1134/1997, Agenția Proprietății Publice l-a desemnat, în calitate de reprezentant al Guvernului în cadrul societății și membru al Consiliului de observatori al S.A.„Moldovagaz” pe dl Marian Mamei, șef Direcție infrastructura calității și securitate industrială din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, care are o experiență amplă în domeniul energetic, iar în perioada anului 2019 a fost membru al Comisiei de cenzori a S.A. „Moldovagaz”. Ministerul Economiei și Infrastructurii nu a înaintat candidați pentru Consiliul S.A. „Moldovagaz” (vezi scr. anexată).

Totodată precizăm, că Mihail Soțchi, director general adjunct al Agenției Proprietății Publice, nu a fost numit recent în calitate de membru al Consiliului de observatori a S.A.„Moldovagaz”, ci își continuă activitatea de membru al Consiliului din august 2020, fiind respectate toate rigorile legale stabilite la art. 65 alin.(4) din Legea nr.1134/1997 și cele din Statutul societății.

Referitor la înaintarea candidaților pentru funcția de membru în Consiliul de administrație al S.A. ,,Red-Nord”,  în speță desemnarea candidaturii dnei Lilia Palii, secretar general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, subliniem, că una și aceeași persoană nu poate face parte în același timp din organele de conducere/supraveghere a operatorului de transport și a întreprinderilor de producere sau de furnizare a energiei electrice. La fel cum aceeași persoană nu poate să fie concomitent membru în organele de conducere și supraveghere a operatorului de distribuție și a întreprinderilor de producere sau de furnizare a energiei electrice.

Respectiv, pentru asigurarea independenței operatorului sistemului de distribuţie, prevăzute la art. 40 din Legea nr.107/2016 cu privire la energia electrică, persoanele cu funcție de conducere ale operatorului, nu sunt în drept să facă parte din structurile întreprinderii electroenergetice integrate care este responsabilă, direct sau indirect, de îndeplinirea zilnică a activității de producere, de transport sau de furnizare a energiei electrice.

În aceeași ordine de idei, reiterăm faptul că întru îndeplinirea misiunii propriu-zise, Agenția Proprietății Publice se ghidează de actele normative în vigoare. Totodată, comunicăm, că nu există pericol în asigurarea securității energetice a Moldovei sub aspectul aprovizionării țării cu gaze naturale, fapt invocat eronat de către unii actorii politici cu interes propriu campaniei electorale în desfășurare și cu lansarea, în mod deliberat, a acuzațiilor false”, se menționează în nota APP.

Luni, 6 iulie, vicepreședintele Parlamentului dizolvat, Alexandru Slusari, deputatul Platformei DA, a declarat că Agenția Proprietății Publice (APP) a emis pe 11 iunie, curent, un ordin cu privire la desemnarea lui Marian Mamei în calitate de reprezentant al statului în cadrul S.A. „Moldovagaz”, dar și în calitate de membru al consiliului în cadrul întreprinderii, fără să fie notificat Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI). În context, Alexandru Slusari a solicitat Guvernului interimar și Procuraturii Generale să se autosesizeze pe acest caz.

Potrivit lui Slusari, statutul entității în redacția actuală prevede că reprezentanții R. Moldova în Consiliul „Moldovagaz” și comisia de cenzori sunt delegați din cadrul ministerului de ramură, adică de la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Hotărârea Guvernului nr. 1053/2010 prevede că reprezentanții statului în societățile comerciale sunt înaintați în baza propunerii conducătorului autorității publice centrale abilitate.

Vicepreședintele Parlamentului dizolvat, Alexandru Slusari, a spus că MEI nu a fost anunțat despre data desfășurării și ordinea de zi a adunării generale a S.A. „Moldovagaz”.