Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Guvernului Marii Britanii la…

Reacția Guvernului Marii Britanii la prezidențialele de duminică: Au existat numeroase afirmații credibile privind plata alegătorilor din regiunea transnistreană

Guvernul Regatului Unit anunță că urmărește procesul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova cu interes și imparțialitate și constată că au existat numeroase afirmații credibile privind încălcarea procedurilor legale, inclusiv plata alegătorilor din regiunea transnistreană.

Într-o declarație emisă, Marea Britanie împărtășește concluziile preliminare ale Misiunii de Observare a alegerilor a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) cum că procesul de votare a fost bine organizat.

În același timp, Regatul Unit constată că au existat numeroase afirmații credibile privind încălcarea procedurilor legale, inclusiv plata alegătorilor – în special a cetățenilor moldoveni rezidenți în regiunea transnistreană a țării.

De asemenea, Marea Britanie anunță că ia act de îngrijorările exprimate de BIDDO cu privire la lipsa de obiectivitate și neutralitate în timpul campaniei electorale a organizațiilor media care au o puternică afiliere politică.

Marea Britanie solicită tuturor instituțiilor relevante să abordeze aceste lacune înainte de turul doi al alegerilor, care vor avea loc pe 15 noiembrie, astfel încât să fie posibilă organizarea unor alegeri credibile, care să inspire încredere tuturor cetățenilor Moldovei și partenerilor internaționali ai țării.