Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Presiuni, monopol și acces tot…

Presiuni, monopol și acces tot mai dificil la informație – pe scurt despre libertatea presei

Libertatea presei din R. Moldova a continuat să degradeze pe parcursul ultimului an și a atins cote maxime, iar problemele pe care le are mass-media s-au amplificat în această perioadă: breasla s-a divizat și mai mult, devenind tot mai vizibile controlul politic asupra anumitor instituții de presă, concentrarea de facto a proprietății mass-mediei și lipsa de pluralism. Concluziile se conțin în Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2018 – 3 mai 2019), semnat de nouă ONG-uri de media din țară.

Căderea ratingului R. Moldova în clasamentele mondicale, se precizează în Memoriu, este generată și de accesul dificil la informațiile de interes public, lipsa de independență a jurnaliștilor și calitatea joasă a conținutului mediatic, alături de creșterea numărului de cazuri de agresare verbală, intimidare și hărțuire a presei.

Contextul politic din 2018 a permis aplicarea presiunilor și a unui tratament discriminatoriu din partea politicienilor față de anumite instituții media sau jurnaliști. Nici contextul economic nu este încurajator.

Piața de publicitate monopolizată, suspiciunea existenței unei înțelegeri de cartel dintre două case de vânzări de publicitate comercială, scumpirea hârtiei de ziar, finanțarea insuficientă a furnizorilor publici de servicii media audiovizuale, amplificarea concentrării proprietății în media etc. sunt fenomene care conduc la o situație economică extrem de gravă, consideră ONG-urile de media.

Citiți textul integral al Memoriului privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2018 – 3 mai 2019):

Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF) a poziționat Republica Moldova pe locul 91 din cele 180 de țări monitorizare în clasamentul libertății presei pentru anul 2019. Este cel mai mic rating înregistrat din anul 2013 până în prezent, în ultimii șase ani Republica Moldova înregistrând o cădere de 36 de poziții în clasamentul RSF.