Principală  —  IMPORTANTE   —   Preşedintele Consiliului de Administraţie al…

Preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, despre tarifele noi pentru furnizarea gazelor naturale, aplicabile din 1 noiembrie: „circa 9-10 lei”

Preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban a anunțat că cererea în vederea ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale este pregătită și urmează să fie înaintată vineri, 5 noiembrie, Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Am făcut calculele deja și cererea este pregătită. Cred că astăzi după-amiază va fi prezentată către Agenție. Nu e secret mare, în jurul cifrelor care au fost menționate în mass-media, 9-10 lei. În principiu, sunt diferite categorii de tarife pentru diferite categorii de consumatori. Cifra concretă după-amiază va fi anunțată”, a declarat președintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Sputnik Moldova.

Până pe 10 noiembrie, ANRE va stabili tarife noi pentru furnizarea gazelor naturale care vor fi aplicabile din 1 noiembrie, a anunțat Guvernul R. Moldova, joi, 4 noiembrie. Comisia pentru Situații Excepționale a emis o nouă dispoziție în acest sens.

Potrivit documentului, SA „Moldovagaz” va înainta o cerere ANRE în vederea ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Respectiv, până pe 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie curent. În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni. Membrii CSE au decis că S.A. „Termoelectrica” nu va mai utiliza păcura în procesul tehnologic și va reveni la producerea energiei termice și electrice pe baza gazelor naturale.

Pe 22 octombrie curent în R. Moldova a fost anunțată starea de urgență privind criza în sectorul gazelor naturale. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prin hotărârea nr. 1 din aceeași zi, a mandatat Energocom, companie deținută în proporție de 100% de stat, să achiziționeze gaze pentru a fi furnizate la frontiera cu R. Moldova și să încheie un contract cu SRL Moldovatransgaz în valoare totală de 5.000.000 de m3.

După negocierile între delegația R. Moldova și Gazprom, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit cu cinci ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească.