Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu: „Riscurile de…

Președinta Maia Sandu: „Riscurile de securitate ale R. Moldova au crescut semnificativ în ultimii ani, iar misiunea SIS a devenit și mai complexă”

Riscurile de securitate ale R. Moldova au crescut semnificativ în ultimii ani, iar misiunea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a devenit și mai complexă, a menționat președintei Maia Sandu, care a participat la ceremonia dedicată aniversării a 31-a de la crearea instituției.

Potrivit șefei statului, războiul din Ucraina a amplificat atât amenințările clasice, precum spionajul, terorismul, migrația ilegală sau crima organizată, cât și cele hibride, care pun în pericol securitatea statului și a cetățenilor prin știri false și manipulare, prin propagandă sau crime cibernetice.

Șefa statului a mulțumit ofițerilor și angajaților SIS pentru că stau „la straja securității țării și a cetățenilor”, și-a exprimat recunoștința față de ofițerii și veteranii SIS care acum 30 de ani au apărat independența și integritatea teritorială a țării, și a vorbit despre provocările curente de securitate.

„Sunt provocări la care SIS trebuie să răspundă din mers, în timp real, și chiar să le anticipeze. Pentru a le face față, este nevoie de flexibilitate, de reacții prompte și de noi capabilități și aptitudini profesionale”, a spus Maia Sandu, conform unui comunicat al Președinției.

Totodată, șefa statului a menționat importanța pregătirii profesionale a lucrătorilor SIS, dar și a integrității lor morale, „ca o condiție pentru dezvoltarea unei instituții puternice și credibile”.

De asemenea, președinta a evidențiat rolul Serviciului în procesul de combatere a corupției și de contracarare a crimelor cibernetice. În context, Maia Sandu a dat asigurări că președinția va oferi sprijin atât pentru dotarea tehnică a Serviciului, pentru ca angajații SIS să poată utiliza în activitatea lor noile tehnologii și soluții pentru colectarea, procesarea și analiza informației, cât și pentru dezvoltarea resurselor umane și creșterea capacităților instituționale.

„Scopul nostru comun e să asigurăm securitatea și bunăstarea cetățenilor, prin standarde și profesionalism, să fim pregătiți să ținem piept amenințărilor și să promovăm alături de comunitatea internațională pacea. Provocările sunt multiple și putem să le facem față doar cu o echipă unită, în care toți lucrează pentru cetățeni”, a spus președinta Maia Sandu.

Vineri, 9 septembrie, Serviciul de Informații și Securitate a marcat Ziua lucrătorilor din organele securității statului și cea de-a 31-a aniversare de la crearea serviciului special al R. Moldova.