Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu, întrevedere cu…

Președinta Maia Sandu, întrevedere cu maestrul Eugen Doga: „Am salutat ideea de a înființa un centru de creație care să-i poarte numele și care să contribuie la afirmarea tinerilor artiști”

Sursa foto: Maia Sandu/ Facebook

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere luni, 15 august, cu maestrul Eugen Doga. Șefa statului a salutat ideea de a înființa un centru de creație care să-i poarte numele și care „să contribuie la creșterea și afirmarea tinerilor artiști”.

Condiția artistului, problemele culturii și despre cum statul poate ajuta oamenii de creație să-și valorifice potențialul sunt câteva dintre subiectele discutate de președinta Maia Sandu cu maestrul Eugen Doga.

„ (…) Cu acest prilej, am salutat ideea domnului Eugen Doga de a înființa un centru de creație care să-i poarte numele și care să contribuie la creșterea și afirmarea tinerilor artiști. Am fost surprinsă, a câta oară, de spiritul său tânăr, de sinceritatea cu care spune lucrurilor pe nume și de energia de a se implica atât de activ în treburile țării. Maestrul ne-a vizitat la Președinție împreună cu soția sa, Natalia, alături de care este de 60 de ani. Le-am urat ani mulți cu sănătate, pace și inspirație creatoare”, a spus Maia Sandu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În luna octombrie a anului 2021, Primăria municipiului Chișinău anunța că își propune crearea Centrului cultural „Eugen Doga”, cu prilejul aniversării, în 2022, a 85 de ani de la nașterea maestrului, în cadrul unui edificiu amplasat în centrul capitalei.

Scopul Centrului cultural „Eugen Doga” este de a sistematiza patrimoniul de creație al maestrului, studierea operei sale de către experți în domeniul muzicologiei, dar și studenții universităților și colegiilor de muzică; asigurarea suportului tinerilor talentați, asigurarea asistenței în dezvoltarea educației muzicale și estetice a copiilor.

Anterior, Consiliul Municipal Chișinău a votat în cadrul unei ședințe o decizie privind darea în folosință Direcției Cultură, prin contract de comodat a unor încăperi din strada V. Micle. Suprafața clădirii este de 227 de metri pătrați, iar încăperile sunt într-o stare nesatisfăcătoare, necesitând reparație capitală.