Principală  —  Ştiri  —  Social   —   PL: Victimele represiunilor politice nu…

PL: Victimele represiunilor politice nu mai au dreptul să circule gratuit cu transportul public. Ce spun reprezentanții Primăriei

Victimele represiunilor politice din perioada sovietică nu mai pot circula gratuit cu transportul public. Această categorie de persoane nu s-ar mai regăsi în anexele bugetului municipiului Chișinau pentru 2020. Despre acest lucru a anunțat consiliera municipală a Partidului Liberal, Veronica Herța.

„Începând cu 2020 persoanele care au fost supuse represiunilor în baza deciziilor NKVD-ului și KGB-ului, cei care au fost închiși în lagărele de concentrare sovietice, exilați sau trimiși la muncă silnică în condiţii neomenești nu mai au dreptul de a călători gratis în transportul public.
Această batjocură la adresa unor oameni bătrâni, săraci și necăjiți de soartă are loc datorită votării bugetului pe 2020,” a scris Veronica Herța, pe pagina sa de Facebook

Valentina Sturza, una dintre victimele represiunilor politice din perioada sovietică, a susținut pentru Ziarul de Gardă că:

„Am fost zilele trecute la Primărie unde mi s-a spus că victimele represiunilor politice nu se mai regăsesc în lista persoanelor care circulă cu transportul public. Acest lucru foarte tare ne indignează, nu numai pe mine, dar și pe toată comunitatea noastră. Au găsit de la cine să suplinească bugetul municipal. Eu cred că acei de la Primărie au deficit. În Asociație mea sunt înregistrate 1710 persoane care locuiesc în Chișinău. Majoritatea nici nu se mai scoală din pat. Poate odată-n lună merg la un medic și atât. Aceste persoane au nevoie să călătorească cu transportul public gratuit”, a susținut Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova.

Contactat de Ziarul de Gardă, secretarul general al Consiliului Municipal Chișinău, Adrian Talmaci, a declarat că potrivit legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice nr. 1225 din 8 decembrie 1992, nu este prevăzut dreptul la călătorii gratuite pentru aceste categorii de persoane.

Potrivit lui Talmaci, în hotărîrea Curții de Conturi nr. 11 din 11 aprilie 2018 este o recomandare precum Primăria mun. Chișinău urmează să revadă facilitățile acordate referitor la transport public.

„În principiu, din datele care dispunem noi, toate victemele represiunilor politice au la ziua de azi au vârsta mai mare de 63- 64 de ani. Acest lucru înseamnă că persoanele respective beneficiază de pensii pentru limita de vârstă. Respectiv în această situație când ei beneficiază de pensii, aceștia automat au parte și de compensarea călătoriilor cu transportul public. Deci, ei au dreptul să obțină un abonament pentru călătorii gratuite sau dacă nu au nevoie de acest abonament ei primesc de la Primărie 70 de lei lunar”, a susținut Talmaci.

Totodată, secretarul general al Consiliului Municipal Chișinău, a mai susținut că la 30 ianuarie 2020 a fost adoptat un proiect de decizie care propune ca victimele represiunilor politice să se regăsească în lista persoanelor care beneficiază de călătorii gratuite în transportul urban. Acest proiect urmează a fi analizat și supus votului în cadrul umătoarei ședințe a CMC.

Actualmente, potrivit datelor statistice a Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la data de 1 decembrie 2019, în sistemul public de asigurări sociale se aflau la evidenţă 7343 persoane din rândul victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990.