Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pista principală a Aeroportului Internațional…

Pista principală a Aeroportului Internațional Chișinău a fost finalizată

sursa: Andrei Spînu

Reabilitarea pistei principale a Aeroportului Internațional Chișinău a fost finalizată. Anunțul a fost făcut de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale al R. Moldova, Andrei Spînu, miercuri, 6 septembrie.

Pista are o lungime de 3590 de metri și o lățime de 45 de metri, iar costul reparației și întreținerii ajunge la trei milioane de lei, alocați din bugetul întreprinderii, conform reprezentanților Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Procesul de reparație și de întreținere a acesteia a început cu două luni în urmă, pe 4 iulie, iar astăzi, 6 septembrie, a fost finalizat.

„S-a reușit reparația rosturilor între dalele de beton, betonarea suprafețelor cu beton armat, reparația deteriorărilor cu beton special cu întărire rapidă, schimbarea cablajului de alimentare a luminilor centrale a pistei, frezarea cu diamant a denivelărilor, efectuarea lucrărilor de planietate, spălarea pistei de resturi de cauciucuri ale aeronavelor cât și restabilirea în totalitate a marcajului vizual”, afirmă reprezentanții AIC.

Potrivit lui Andrei Spînu, pista a fost construită în anul 1987 și nu a fost reparată anterior.

După nouă ani și jumătate de la cedarea Aeroportului Internațional Chișinău către compania „Avia Invest”, afiliată fostului deputat fugar Ilan Șor, obiectul strategic a revenit la sfârșitul lunii martie 2023 în gestiunea statului. Președinta Maia Sandu a declarat atunci că în urma schemei de concesionare a aeroportului, statul ar fi pierdut venituri estimate la 1,6 miliarde de lei.

Procesul de recuperare a aeroportului a început încă în 2019, iar decizia ca bunul să revină la stat a fost luată de patru judecători, după ce, în prealabil, la subiect s-a expus și Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia). Curtea Supremă de Justiție, acolo unde Avia Invest s-a adresat pentru dreptate, va avea însă ultimul cuvânt. 

Pe 23 noiembrie 2022 Curtea de Apel (CA) Chișinău decidea că Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Atunci, magistrații au examinat în ședință publică apelul declarat de compania „Avia Invest”, afiliată fostului deputat fugar Ilan Șor, împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, din 21 februarie 2022, prin care a fost  respinsă cererea companiei „Avia Invest” împotriva Agenției Proprietății Publice (APP) privind anularea rezoluțiunii contractului de concesiune a activelor aeroportului. Decizia primei instanțe a fost pronunțată de magistrata Ludmila Holeviţcaia. În document se menționează că Avia Invest a admis „neexecutarea condițiilor contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție”.