Principală  —  IMPORTANTE   —   Pavel Filip apreciază, pe Twitter,…

Pavel Filip apreciază, pe Twitter, democrația europeană. Cum stau lucrurile în Moldova

Foto: privesc.eu

„O adevărată casă a democrației, a statului de drept și a drepturilor omului. Moldova este onorată să fie membru cu drepturi depline al Consiliului Europei, un partener al țării și al cetățenilor moldoveni”, se arată într-o postare a premierului Pavel Filip cu ocazia marcării a 70 de ani de la fondarea Consiliul Europei și 60 de ani de la fondarea Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Statutul de membru cu drepturi depline al Consiliului Europei, nu presupune însă că democrația, statul de drept și drepturile omului „se simt acasă” și în Moldova, iar premierul nu vorbește despre starea de lucruri la acest capitol.

Starea democraţiei din Republica Moldova se înrăutăţeşte de la an la an, ţara noastră și în 2018 a fost catalogată drept o țară cu un „regim hibrid” înregistrând o ușoară scădere în Indicele Democraţiei publicat de The Economist. Astfel, scorul țării noastre fiind 5,85 din 10 puncte posibile, în scădere cu 0.09 față de 2017.

Totodată, Moldova urcă în clasamentul țărilor cu cele mai mute cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). După numărul de cereri alocate unui organ judiciar raportat la populația țării, suntem pe locul 5, cu indicele 2,29 cereri la 10.000 de locuitori. În 2017, Moldova era situată pe locul 7.

În 2019, R. Moldova se plasează pe locul 83 din 126 de țări la capitolul „Indicele Statului de Drept”, potrivit raportului elaborat de organizația internațională „World Justice Project” (WJP). Țara noastră a acumulat 0,49 de puncte la fel ca și în 2018, într-un scor de la 0 la 1, unde 0 reprezintă nota minimă, iar 1 − nota maximă. Același scor l-au obținut Vietnam și China.

Timp de un an, R. Moldova nu a înregistrat îmbunătățiri semnificative. La fel ca în 2018 și în acest an țara noastră  obținut cel mai mic scor la capitolele: „lipsa corupției, „aplicarea legislației” și „justiţia penală”.