Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Partidul „ȘOR” anunță că „sute…

Partidul „ȘOR” anunță că „sute de oameni au rămas peste noapte în corturile instalate în fața PG” pentru a continua protestul

Membrii și simpatizanții Partidului Politic „ȘOR” au organizat duminică, 23 octombrie, un nou protest în centrul capitalei „împotriva sărăciei și crizelor” din țară. Manifestația urma să se petreacă în scuarul Parlamentului, Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) fiind rezervată pentru desfășurarea unui târg cu produse agricole.

Protestatarii au pornit spre Parlament din zona Hotelului Național, blocând bulevardul Ștefan Cel Mare. Polițiștii au restricționat accesul protestatarilor în PMAN, fapt ce a dus la altercații între oamenii legii și cei care au venit la protestul Partidului „ȘOR”. Ulterior, protestatarii, în frunte cu deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale și plasată recent sub control judiciar pentru 30 de zile, au mers la Procuratura Generală unde au instalat corturi pentru a protesta față de justiția din țară și au dansat pentru a se încălzi.

LIVE TEXT

UPDATE 20:55 Partidul ȘOR a publicat un comunicat în care anunță că sute de oameni au rămas peste noapte în corturile instalate în fața Procuraturii Generale.

„Sute de oameni, care au participat la protestul național antiguvernamental de astăzi, au decis să protesteze nonstop în cele peste 300 de corturi, care au fost amplasate în fața Procuraturii Generale. Oamenii spun că nu vor renunța la proteste până când actuala guvernare va fi demisă și vor fi organizate alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate”, a anunțat partidul într-un comunicat.

UPDATE 20:28 După anunțul făcut de poliție, muzica a fost oprită.

UPDATE 20:10 Poliția anunță că locuitorii blocurilor din zona adiacentă PG sună la 112 și se plâng pe zgomotul puternic produs de muzica protestatarilor Partidului „ȘOR”.

„Prin intermediul numărului unic de urgență 112, la adresa Poliției au parvenit plângeri din partea locuitorilor blocurilor din adiacentul întrunirii, care sunt deranjați de zgomotul puternic produs de muzica protestatarilor”, anunță Poliția.

Poliția cere „organizatorilor și participanților să dea dovadă de respect față de locuitorii capitalei”.

Protestatarii au încins o horă în fața PG. A dansat și deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale și plasată recent sub control judiciar pentru 30 de zile.

UPDATE 19:34 Protestatarii mută corturile pentru a asigura accesul în clădirea PG.

UPDATE 19:25 Poliția: Unul dintre organizatorii întrunirii a fost însoțit la Inspectoratul de poliție pentru a fi documentat pentru nesubordonare.

UPDATE 19:24 Deputata Tauber a îndemna oamenii să mute corturile pentru a asigura accesul în PG, așa cum au solicitat reprezentanții organelor de drept, dar a menționat că oamenii nu pleacă nicăieri: „Noi rămânem aici nu numai peste noapte, ci rămânem cât va fi necesar pentru ca acest Guvern să plece”.

UPDATE 19:12 Poliția a solicitat participanților la protest să elibereze căile de acces pentru pietoni, prin înlăturarea corturilor, inclusiv la intrările în edificii, respectând în acest mod prevederile Deciziei CSE și ținând cont de faptul că cele 4 ore de protest au expirat.

„Și de această dată participanții nu au acceptat conformarea și dialogul cu organele de forță. Solicităm organizatorilor respectarea Legii și să discute cu cei prezenți la întrunire”, anunță Poliția.

UPDATE 18:30 În fața Procuraturii Generale răsună muzică populară. Liderii protestului nu au anunțat încheierea manifestației. Oamenii continuă să instaleze corturi.

UPDATE 18:14 Pe scena improvizată din fața PG au urcat și reprezentanții Partidului Acasă Construim Europa (PACE), condus din Londra de Gheorghe Cavcaliuc. Aceștia cer tragerea la răspundere a conducerii țării pentru situația economică dificilă din țară.

UPDATE 18:05 Gheorghe Cavcaliuc, care se află la Londra, având calitate de învinuit în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, dar și în dosarul „Verde de briliant”, s-a alăturat online protestelor, așa cum a făcut-o și Ilan Șor.

UPDATE 17:53 Președintele raionului Orhei și unul dintre liderii protestelor lui Șor, Dinu Țurcanu, propune protestatarilor să voteze pentru „rezoluția poporului R. Moldova”. Țurcanu a citit foile cu textul rezoluției, ulterior, a întrebat oamenii dacă votează și, fără a aștepta prea multe reacții din mulțime, a anunțat că rezoluția a fost adoptată.

UPDATE 17:44 După mai multe încercări eșuate, Ilan Șor, a reușit totuși să se adreseze cu un mesaj protestatarilor.

UPDATE 17:34 Deputatul fugar, Ilan Șor, nu a reușit să le vorbească protestatarilor din cauza conexiunii slabe la internet. Marina Tauber a declarat că actuala guvernare s-ar face de vină că au apărut problemele tehnice și promite că Ilan Șor va reveni cu un mesaj pentru protestatari.

UPDATE 17:15 Oamenii legii atenționează reprezentanții participanților la protest că, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale „arterele de deplasare și intrările în sedii nu pot fi blocate mai mult de 4 ore”.

UPDATE 17:05 Poliția anunță că la participanții la întrunire sunt depistate „obiecte interzise”: „Îndemnăm în continuare la protest pașnic și respectarea cadrului legal”.

UPDATE 17:00 Protestul continuă în fața Procuraturii Generale. Între timp, oamenii instalează corturi.

UPDATE 16:39 Protestatarii Partidului ȘOR instalează corturi în fața clădirii Procuraturii Generale.

UPDATE 16:36 Protestatarii au mers în fața sediului Procuraturii Generale. Marina Tauber îndeamnă oameni să blocheze intrarea în clădire.

UPDATE 16:30 Sub rezervoarele cu combustibil ale mașinilor de serviciu ale poliției au fost aruncate mai multe obiecte pirotehnice, anunță oamenii legii.

UPDATE 16:25 La protest au fost observați și tineri cu glugile pe cap, care ar fi ar fi și ei participanți ai protestului, dar stau pe sub pereții clădirilor din apropiere.

UPDATE 16:13 Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, plasată recent sub control judiciar pentru 30 de zile, a declarat în fața protestatarilor că la protestul din 23 octombrie s-au adunat 80 – 90 de mii de oameni.

UPDATE 15:55 Protestatarii au forțat cordul Poliției aplicând forța fizică asupra oamenilor legii, iar cerințele legale ale organelor de forță sunt ignorate. Oamenii continuă să protesteze la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Eminescu.

UPDATE: 15:45 La intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Eminescu este un cordon de poliție. Protestatarii lui Șor nu sunt lăsați să meargă spre PMAN. Este sistată circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

UPDATE 15:37 Protestatarii s-au oprit în fața Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Tauber susține că astăzi oamenii vor „alege un nou Guvern”.

UPDATE 15:30 La protestul lui Șor au fost observați și câțiva minori. Aceștia scandează împreună cu ceilalți protestatari „Jos Maia Sandu”.



UPDATE 15:28 Poliția: „Chiar dacă încă nu a fost declarată începerea protestului, deja au fost întocmite 13 procese contravenționale pentru nerespectarea ordinii publice (fumat și consum de alcool în loc public)”.

UPDATE 15:20 Protestatarii se îndreaptă spre centrul capitalei. Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii, plasată recent sub control judiciar pentru 30 de zile, este în fruntea protestatarilor.

UPDATE 14:40 Reprezentanții Partidului Politic „ȘOR” resping „categoric toate acuzațiile aduse de către reprezentanții Ministerului de Interne, precum că ar pune la cale destabilizări la protestul de astăzi”.

„Scopul nostru este ca protestele să nu iasă din cadrul legal, dar, în același timp, cerem tranșat forțelor de ordine să nu îngrădească în niciun fel dreptul fundamental, garantat de Constituție, la întruniri și libera exprimare”, se arată într-un comunicat al Partidului „ȘOR”.

UPDATE 14:40 În mulțime a fost identificat un bărbat care, potrivit polițiștilor, coordonează acțiunile cu un grup de tineri: „Solicităm repetat respectarea cadrului legal și asumarea acțiunilor de către reprezentanții participanților la întrunire”.

UPDATE 14:10 Oamenii legii anunță că au mai identificat în centrul capitalei un număr de tineri, care săptămâna trecută în cadrul întrunirii au provocat forțele de ordine, chiar dacă au fost somați.

Poliția solicită „reprezentanților participanților să respecte cadrul normativ, să fie prezenți la locul întrunirii până la finisarea acesteia și să accepte dialogul cu organele de forță”.

UPDATE 13:40 Un microbuz cu obiecte nedeclarate, care aparțin participanților la întrunire, a fost condus la sediul Poliției pentru clarificarea situației, anunță Poliția.

UPDATE 13:34 Poliția a publicat un video în care Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și unul dintre liderii protestelor Partidului „ȘOR”, discută cu oameni legii despre traseul pe care protestatarii lui Șor vor ajunge în scuarul Parlamentului.

Oamenii legii menționează că „Dinu Țurcanu refuză repetat să se conformeze Deciziei Primăriei mun. Chișinău și insistă să se deplaseze pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul A. Pușkin-Mitropolit G.Bănulescu Bodoni, cu traversarea PMAN”.

UPDATE 12:30 La intersecția străzilor Tighina cu Columna, din capitală, a fost stabilit un grup de tineri cu constituție atletică, în geci negre și cu comportament dubios. Toți sunt veniți din Bălți și nu au putut explica clar scopul aflării acolo, anunță Poliția.

Oamenii legii menționează că tinerii „sunt conduși la Inspectorat pentru identificare și stabilirea intenției lor”.

UPDATE 11:30 Poliția anunță că deține informații că, reprezentanții partidului politic care organizează întrunirea de astăzi caută tineri de la 18 ani în sus și care să cântărească minim 80 de kg, pentru a intra în altercații cu organele de forță și care vor primi ulterior bani pentru asta.

UPDATE 10:10 Poliția R. Moldova a anunțat duminică dimineața că reprezentanții Partidului Politic „ȘOR”, care organizează un protest în centrul capitalei, deja își manifestă intențiile de a încălca cerințele stabilite anterior evenimentului.

Potrivit oamenilor legii, protestatarii anunță că vor bloca traseul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), chiar dacă Primăria municipiului Chișinău le-a oferit o altă locație, scuarul Parlamentului, în PMAN fiind preconizat un târg cu produse agricole.

În acest sens, polițiștii solicită responsabilitate și respectarea drepturilor tuturor cetățenilor.

Pentru ziua de duminică, 23 octombrie, membrii și simpatizanții Partidului Politic „ȘOR” au anunțat un nou protest în centrul capitalei, care ar urma să înceapă la ora 15:00. Potrivit dispoziției Primăriei municipiului Chișinău aceștia ar urma să protesteze în scuarul Parlamentului, cu deplasare în marș spre locație, iar în PMAN va avea loc un târg cu produse agricole.

La protestul anunțat de deputatul fugar Ilan Șor ar urma să participe și membrii și simpatizanții Partidului PACE. Liderul partidului Gheorghe Cavcaliuc, care se află la Londra, având calitate de învinuit și în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, dar și în dosarul „Verde de briliant”, a venit cu un apel față de susținătorii partidului său, precum și față de partidele de opoziție să se alăture protestelor.

Sâmbătă, 22 octombrie, polițiștii au anunțat că dețin informații despre intențiile participanților la protestul Partidului „ȘOR”, „de a bloca mai multe artere din capitală atât cu corturi, cât și cu mijloace de transport”. La fel, Poliția menționa că cunoaște „informații despre racolarea unor persoane cu constituție sportivă pentru a crea tensiuni și provocări”.

În acest sens, oamenii legii atenționează organizatorii să nu admită la acțiunea de protest persoane cu risc sporit, în stare de ebrietate sau cu fața acoperită și solicită respectarea ordinii publice.

Poliția susține că participanții la protestul Partidului ȘOR din această duminică ar avea intenții „de a crea tensiuni și provocări”: „Solicităm repetat neadmiterea unor contravenții și infracțiuni în timpul întrunirii”

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Patru reporteri ai ZdG s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului „Șor” în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Pe 20 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins cu peste 50 de percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) a anunțat că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aproximativ 3,5 milioane de lei. De asemenea, au fost reținute peste 24 de persoane.

Deputatul fugar Ilan Șor, a declarat că în urma perchezițiilor au fost ridicați 5,5 milioane de lei, care „sunt furați de la poporul care dorește să protesteze”. Deputatul fugar a venit și cu amenințări către actuala guvernare, în caz că cele 24 de persoane reținute în urma perchezițiilor, nu vor fi eliberate.

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: