Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Poliția susține că participanții la…

Poliția susține că participanții la protestul Partidului ȘOR din această duminică ar avea intenții „de a crea tensiuni și provocări”: „Solicităm repetat neadmiterea unor contravenții și infracțiuni în timpul întrunirii”

Imagine-simbol

Poliția R. Moldova anunță că deține informații despre intențiile participanților la protestul planificat pentru data 23 octombrie de către Partidul „ȘOR”, „de a bloca mai multe artere din capitală atât cu corturi, cât și cu mijloace de transport”. La fel, Poliția menționează că cunoaște „informații despre racolarea unor persoane cu constituție sportivă pentru a crea tensiuni și provocări”.

În acest sens, oamenii legii atenționează organizatorii să nu admită la acțiunea de protest persoane cu risc sporit, în stare de ebrietate sau cu fața acoperită și solicită respectarea ordinii publice.

„Vă informăm că Poliția deține informații despre intențiile participanților la întrunire de blocare intenționată a mai multor artere din capitală atât cu corturi, cât și cu mijloace de transport; acțiuni care vor fi documentate nu doar prin prisma blocării intenționate, dar și a altor calificări juridice, pornind de la circumstanțele faptice.

La fel ne este cunoscută informația despre racolarea unor persoane cu constituție sportivă pentru a crea tensiuni și provocări.

Atenționăm organizatorii să nu admită la acțiunea desfășurată persoane cu risc sporit, în stare de ebrietate sau cu fața acoperită, să nu se permită deținerea obiectelor interzise în locurile de desfășurare a întrunirii, or, reiterăm că la întrunirile precedente s-a constatat părăsirea locului de către organizatori, eschivarea de a comunica cu reprezentanții APL și ai Poliției, abandonarea diferitor bunuri la locul întrunirii, etc.

Solicităm repetat neadmiterea unor contravenții și infracțiuni în timpul întrunirii și să fie respectată ordinea publică (fără consum de alcool, fumat sau satisfacerea necesităților fiziologice). Amintim asta în contextul în care până în prezent au fost pornite 2 cauze penale și întocmite 242 de procese-verbale contravenționale”, anunță Poliția.

Oamenii legii menționează că pe parcursul întrunirii, pentru a nu crea disconfort chișinăuienilor în deplasare, pe întreg tronsonul unde vor avea loc întrunirile va fi asigurată o cale de acces pentru pietoni.

Cât despre protestul de duminica trecută, 16 octombrie, Poliția precizează că au fost ridicate 243 de corturi și alte bunuri aflate la locul acțiunii.

„La solicitarea Poliției, până la moment nici o persoană nu a venit să-și revendice vreun bun care i-ar aparține. De aceea recomandăm tuturor participanților să poarte responsabilitate pentru bunurile aduse și să nu le lase fără supraveghere, pentru a nu bloca accesul și a deranja celelalte persoane”, anunță Poliția.

Conform Dispoziției Primăriei Chișinău, pentru ziua de duminică, 23 octombrie, în centrul Chișinăului sunt programate două evenimente. În Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) va avea loc un târgul cu produse agricole, iar în fața Parlamentului va fi organizat protestul anunțat partidul deputatului fugar Ilan Șor.

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Patru reporteri ai ZdG s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului „Șor” în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Pe 20 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins cu peste 50 de percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) a anunțat că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aproximativ 3,5 milioane de lei. De asemenea, au fost reținute peste 24 de persoane.

Deputatul fugar Ilan Șor, a declarat că în urma perchezițiilor au fost ridicați 5,5 milioane de lei, care „sunt furați de la poporul care dorește să protesteze”. Deputatul fugar a venit și cu amenințări către actuala guvernare, în caz că cele 24 de persoane reținute în urma perchezițiilor, nu vor fi eliberate.

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: