Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O candidată la șefia CNA…

O candidată la șefia CNA critică „lipsa de transparență” a concursului

Cristina Țărnă, fostă adjunctă a directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), acuză organizatorii concursului pentru fotoliul de șef al CNA de „lipsă de transparență”, pe motiv că numele și dosarele de participare ale celor zece candidați nu au fost făcute publice odată cu expirarea termenului-limită pentru înscrierea în competiție și că perioada de depunere a dosarelor a fost prelungită, fără a exista un „argument plauzibil”.

Cristina Țărnă, care se numără printre candidații la șefia CNA, susține că se aștepta să vadă un „alt fel de concurs decât toate celalalte criticate”.

„Mă gândesc că fie trebuie să se înscrie persoane noi, fie la unele dintre persoane le permit să-și revadă documentele pe care le-au depus inițial, pentru că probabil nu sunt la fel de bune ca ale altor candidați. (…) Dacă le publică, toată lumea poate să le compare și să-și facă propria concluzie referitor la nivelul de pregătire și competența candidaților înscriși. În cazul în care se prelungește fără un argument plauzibil și se mai dă timp ca să se scrie aceste concepte de dezvoltare instituțională, ce să înțeleg? Fie o să se înscrie persoane noi, care o să fie persoane negociate, fie cineva dintre persoanele deja înscrise o să aibă posibilitatea să-și scrie documentele având acces la documentele celorlalți candidați”, explică Cristina Țărnă.

Termenul-limită de depunere a dosarelor de concurs a expirat vineri, 12 iulie. Numele candidaților și actele depuse de aceștia însă nu au fost făcute publice. Astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului s-au întrunit în ședință cu ușile închisă la care a decis să prelungescă până vineri 19 iulie termenul de depunere a dosarelor.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a declarat pentru ZdG că prelungirea concursului este motivată de faptul că pe lângă CV și scrisorile de recomandare, dosarul candidaților trebuie să conțină și conceptul de managament și dezvoltare instituțională a Centrului Național Anticorupție, care necesită mai mult timp pentru elaborare.

Potrivit Cristinei Țărnă, argumentul președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, precum că ar fi nevoie de mai mult timp pentru ca să fie elaborate conceptele de dezvoltare a instituției de către candidați, nu ar fi unul convingător, deoarece prezentarea concepției a fost o condiție enunțată din start, în anunțul de organizare a concursului.

„Este, până la urmă, ca la examen, când permiți cuiva să trișeze. Este clar: se trage de timp pentru ceva. Pentru ce? Nu sunt un candidat-doi, sunt zece. De ce se trage de timp? Să înțelegem că cineva nu și-a scris conceptul de dezvoltare inițial. Înseamnă că urma ca dosarul respectiv să fie respins, dacă nu conținea conceptul de dezvoltare instituțională a CNA. (…) Cel mai grav mi se pare că nu se publică, or transparența este regula nr unu în prevenirea corupției”, punctează candidata la funcția de director al Centrului Național Anticorupție.

Fotoliul de șef al CNA a rămas vacant după ce Bogdan Zumbreanu a fost demis în cadrul ședinței Parlamentului din 8 iunie 2019, pe motivul necurespunderii cu cerințele legale de numire în funcție.