Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Motivul pentru care compania Gas…

Motivul pentru care compania Gas Natural Fenosa își schimbă complet denumirea: Va avea o nouă marcă

Cea mai mare companie energetică din R.Moldova, Gas Natural Fenosa, deținută de EMMA Capital Group, fondată de miliardarul ceh, Jiří Šmejc, își schimbă denumirea. În câteva săptămâni, mai exact la jumătatea lunii decembrie, denumirea companiei se va modifica din Gas Natura Fenosa în Premier Energy.

Potrivit responsabilor de la Gas Natural Fenosa denumirea va fi modificată odată ce compania energetică a trecut în gestiunea noilor acționari.

„Procesul de vânzare- cumpărare a celor două companii din grupul Gas Natural Fenosa s-a încheiat. Astfel că, odată ce tranzacția a fost încheiată, compania a trecut în gestiunea noiilor acționari. Evident, are loc un proces de trecere în noua gestiune, iar asta implică o noua identitate a actualei companii, respectiv și o nouă marcă. În cadrul unui eveniment public, în prima jumătate a lunii decembrie, va fi lansată o nouă marcă. Noua marcă o vor putea vedea și consumatorii în facturile pe care le vor primi. Activitatea companiei, serviciile prestate și tarifele nu se vor modifica și nu vor fi afectate în niciun fel”, ne-a comunicat Vasile Gribincea, şeful secţiei relaţii informative şi comunicare internă în cadrul companiei Gas Natural Fenosa.

Denumirea de „Premier Energy” o poartă și principala companie de distribuție a energiei și gazelor naturale din Romania, deținută de același proprietar, miliardarul ceh, Jiří Šmejc.

Grupul Premier Energy cuprinde trei companii: Premier Energy, Timgaz și Forte. Activitatea principală a Grupului este distribuția și furnizarea de gaze naturale în România și este activă și în întreținerea și construcția rețelelor de distribuție a gazelor naturale, conexiuni și instalații ale utilizatorilor.

Până la mijlocul anului 2019 compania Gas Natura Fenosa a aparținut grupului spaniol Naturgy. Informația despre vânzarea afacerii Naturgy (n.r. fosta Gas Natural Fenosa) din R. Moldova a apărut în presa spaniolă la începutul anului 2018. Publicația elEconomista scria atunci că operațiunea ar putea fi evaluată la peste 500 de milioane de euro.

În august curent, fostul ministru al Economiei, Vadim Brânzan, a anunțat că beneficiarul final al achiziției întreprinderilor  Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. și Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L de la grupul spaniol „Naturgy” (n.r. – fostul Gas Natural Fenosa) este miliardarul ceh, Jiří Šmejc, care ar fi semnat un acord de neînstrăinare a activului fără acordul preliminar al Consiliului Suprem de Securitate.

Într-un comunicat publicat la 1 august curent, era menționat că EMMA Capital Group și „Duet Private Equity Limited” au finalizat tranzacția. Potrivit anunțului, EMMA Capital Group deține o participație de 69%, iar valoarea tranzacției nu va fi dezvăluită.

Totodată, atunci compania preciza că aceasta tranzacție reprezintă cea mai mare investiție din Cehia pe teritoriul R. Moldova.

EMMA Capital Group a fost fondată în anul 2012, la inițiativa lui Jiří Šmejc.