Principală  —  IMPORTANTE   —   Medicul și deputatul Gațcan explică…

Medicul și deputatul Gațcan explică de ce a distribuit o știre cu titlu fals despre COVID-19: „Cealaltă situație a științelor științifice”

Deputatul socialist Ștefan Gațcan, medic de profesie, a distribuit luni, 22 iunie, pe pagina sa de Facebook, o așa-zisă știre cu titlul fals „OMS a declarat oficial că nu există pandemie și vaccinuri nu sunt necesare”, ștergând-o ulterior.

Contactat de ZdG, el nu a putut oferi o explicație coerentă.

„Oamenii trebuie să vadă și cealaltă situație a științelor științifice care sunt date în mass-media masiv a tuturor țărilor, care este un fake news, care, cu părere de rău, oamenii trebuie să înțeleagă. Dacă este un fake news, să o știe toată lumea. De ce am distribuit? De aceea că e o știre falsă și trebuie oamenii să înțeleagă la ce nivel pot fi aceste lucruri. Nu e știre falsă. A fost de facto, au publicat, am văzut publicațiile științifice. Infecția există, pandemia există, dar există fake news-uri, care, practic, duc în eroare”, a comentat acesta pentru ZdG.

Așa-numita știre pornește de la o afirmație precum că asimptomaticii transmit mai rar infecția cu noul coronavirus, rectificată ulterior de OMS, care a precizat că unii oameni nu dezvoltă simptome, dar îi pot infecta și pe alții.

Totodată, autorul așa-zisei știri adaugă mai multe interpretări și face referire la raportul fals din Germania – Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R. Moldova.

Deputatul Radu Marian a anunțat că va depune o plângere la poliție, cerând ca socialistul să fie amendat pentru distribuirea de știri false, dar și că va cere să-și depună mandatul de parlamentar.

Ștefan Gațcan este obstetrician-ginecolog și a ajuns deputat în fracțiunea PSRM după ce a învins în urma scrutinului parlamentar nou din circumscripția uninominală nr. 38 la 15 martie.