Mai mulți pe foaie decât în realitate? Câți cetățeni ai R. Moldova a numărat CEC

Comisia Electorală Centrală anunță, printr-un comunicat de presă, că numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) la data de 31 martie 2018 este de 3.259.025, dintre care 52,66% – femei (1.716.338 persoane) și 47,34% – bărbați (1.542.687 persoane).

„Din numărul total, doar 2.829.171 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripții. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia R. Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință și alegătorii din localităţile din stânga Nistrului (Transnistria)”, precizează CEC.

Amintim că, la 5 martie curent, Biroul Național de Statistică (BNS) anunța că numărul oficial al populației R. Moldova va fi revizuit anul acesta.

Drept rezultat al revizuirii numărului populației, care va dura până în toamna acestui an, va fi recalculat nu doar numărul populației cu reședință obișnuită în R. Moldova (persoanele care locuiesc pe teritoriul țării o perioadă mai mare de 12 luni), dar şi indicatorii principali de statistică demografică, indicatorii macroeconomici, precum PIB-ul pe locuitor, indicatorii specifici de sănătate, educaţie şi piaţa forţei de muncă.

„Disponibilitatea unor date statistice calitative este crucială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare ale țării, axate pe răspunsul la necesitățile reale ale populației și realizarea drepturilor lor. UNFPA și SDC vor sprijini revizuirea datelor statistice, pentru a contribui la atingerea angajamentului Agendei 2030 de a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în R. Moldova.

Proiectul „Revizuirea indicatorilor populației în baza recensământului din 2014” este susținut de UNFPA și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și se desfășoară în perioada februarie 2018 – ianuarie 2019.

Amintim că datele recensământului populației și al locuinților desfășurat în perioada 12 — 25 mai 2014 au fost prezentate abia după trei ani. Pentru acest recensământ au fost cheltuiți peste 89 de milioane de lei (circa 3.990.405 de euro), bani luați atât din bugetul de stat cât și din surse externe. 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, numărul preliminar al populaţiei stabile în R. Moldova la începutul anului 2017 a constituit 3 550,9 mii de persoane, deși inițial spuneau că sunt mai puțini de 3 milioane de cetățeni ai R. Moldova. Amintim că, datele Recensământului din 2014 arătau că în R. Moldova trăiesc mai puțin de 3 mln de oameni.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *