Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Australia a trimis primul lot…

Australia a trimis primul lot de vehicule blindate Bushmaster în Ucraina – FOTO

Primele trei din cele 20 de vehicule blindate Bushmaster au plecat vineri, 8 aprilie, din Australia spre Ucraina la o săptămână după ce președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut în mod expres aceste vehicule cu tracțiune integrală fabricate în Australia de la oficialii externi pentru a-și apăra țara.

Un avion de transport Boeing C-17 Globemaster, care poate transporta patru vehicule blondate Bushmasters, a decolat vineri de pe coasta de est a Brisbane spre Europa, a raportat Associated Press, citându-l pe premierul australian Scott Morrison.

Primele blindate urmează să ajungă în Ucraina după ce Zelensky a solicitat furnizarea de vehicule blindate Bushmaster Ucrainei în timpul unei adresări video în Parlamentul australian, pe 31 martie curent.

Cele 20 de vehicule blindate Bushmaster valorează 50 milioane de dolari. Livrarea vehiculelor către Ucraina reprezintă un sprijin suplimentar pentru ajutorul militar și umanitar de 116 milioane de dolari oferit anterior Ucrainei.

„Și de îndată ce a cerut, am spus da”, a spus Scott John Morrison, prim-ministru al Australiei.

Cele 20 de vehicule blindate sunt vopsite în verde măsliniu pentru a se potrivi cu celelalte vehicule deținute de armata ucraineană. În plus, steagul ucrainean este pictat pe ambele părți ale vehiculelor cu inscripția „Uniți cu Ucraina” – în engleză și ucraineană.

Tot din Australia în Ucraina urmează să ajungă și două ambulanțe. Ambulanțele poartă emblema tradițională a Crucii Roșii.

Vehiculele blindate Bushmaster sunt echipate cu radiouri, un sistem de poziționare globală și armuri suplimentare, ceea ce le mărește protecția persoanelor aflate în interior.

Vehicul blindat Bushmaster

Bushmaster este un vehicul blindat 4×4 dezvoltat de compania australiană Perry Engineering în anii 1990. Acest vehicul este conceput exclusiv pentru transportul de personal, oferind protecție împotriva armelor ușoare de calibru mic și a minelor antiterrestre.

Adică, este unul dintre numeroasele vehicule blindate clasice cunoscute și sub numele de MRAP. În ceea ce privește caracteristicile sale de performanță, nu diferă mult de vehiculele similare, inclusiv vehiculele blindate de la producătorii ucraineni, care sunt în serviciu cu Forțele Armate ale Ucrainei. Singurul lucru care atrage atenția este capacitatea pentru un compartiment mai mare de soldați, pentru cel puțin 9 luptători.

Bushmaster – caracteristicile mașinii blindate

  • Greutate maximă de luptă: până la 15,4 tone.
  • Putere motor: 300 CP
  • Viteza maxima: 100 km/h
  • Clasa de protecție a blindajului: antiglonț până la 7,62 mm și mină terestră de 8 kg.
  • Echipaj și aterizare: 1 + 9 persoane
  • Armament: mitralieră de 12,7 mm sau lansator de grenade automat de 40 mm
  • Pret: Aproximativ 500.000 de dolari