Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La ce întrebări vor trebui…

La ce întrebări vor trebui să răspundă românii la referendumul organizat pe 26 mai

La 26 mai, cetățenii români sunt chemați la urne, unde vor vota reprezentanții României în Parlamentul European. Totodată aceştia vor trebui să răspundă la două întrebări cuprinse în referendumul pentru justiție organizat la inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis.

Întrebările la care românii vor fi nevoiţi să răspundă la referendumul din 26 mai 2019 sunt următoarele:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Aşadar, cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li se șteargă efectele condamnărilor și, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar.

Potrivit legislației românești, pragul necesar pentru validarea referendumului este de minim 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente, mai exact de 5, 6 milioane de cetățeni.

Inițiativa lui Klaus Iohannis de a organiza un referendum a fost anunțată încă în ianuarie 2017, pe fondul protestelor din stradă împotriva proiectelor privind grațierea și modificarea codurilor penale.

Cum vor arăta buletinele de vot pentru referendumul din 26 mai din România

Alegătorii vor avea în față trei buletine diferite de vot: unul pentru alegerile europarlamentare 2019 și câte unul pentru fiecare dintre cele două întrebări cuprinse în referendumul pentru justiție.

Cele trei buletine vor fi introduse în urne de vot separate şi sunt printate pe hârtie format A5.

Ambele scrutine se vor desfășura în cadrul acelorași secții de votare, în același interval orar: 7.00-21.00. Alegătorii pot opta dacă votează doar pentru un scrutin sau pentru ambele.

Totodată, alegătorii care inițial au optat pentru un singur tip de scrutin pot vota și pentru scrutinul pentru care nu au votat inițial, până la ora închiderii secției de votare.

Pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se va utiliza un buletin de vot. În cadrul referendumului național alegătorii vor primi, în mod obligatoriu, două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.

Românii din străinătate, vor putea vota în incinta celor 441 de secții de votare.

Totodată, alegătorii care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova vor putea vota în incinta a 36 de secții.

Citeşte şi: Alegerile europarlamentare 2019: ce semnifică ele pentru cetățenii R. Moldova
Alegeri Europarlamentare: Unde vor fi deschise cele 36 de secții de votare din R. Moldova