Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Irina Vlah, împotriva parlamentarilor: posturile…

Irina Vlah, împotriva parlamentarilor: posturile TV rusești nu vor fi interzise în Găgăuzia

Posturile de televiziune rusești vor continua să fie difuzate pe teritoriul UTA Găgăuzia, în pofida faptului că Parlamentul a operat modificări în Codul Audiovizualului al R. Moldova. Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei, a emis un comunicat de presă în acest sens. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea față de modificările actului legislativ, adoptate de parlamentari în prima lectură.

„Îmi pare rău de faptul că în loc de a soluționa problemele actuale ale cetățenilor, autorii proiectului de lege și majoritatea parlamentară, care l-au susținut, din nou sunt preocupați de căutarea „coloanei a cincea” în interiorul țării și de lupta cu „pericolul extern” mirific”, se arată în declarația bașcanului Găgăuziei.

Irina Vlah afirmă că modificările legislative au drept scop excluderea canalelor tv rusești din spațiul audiovizual autohton, ceea ce ar fi echivalent cu excluderea limbii ruse din sfera socială a R. Moldova. Aceasta mai afirmă că modificările vin în contradicție cu interesele și necesitățile cetățenilor din autonomia Găgăuziei.

„În cazul în care majoritatea parlamentară va adopta modificările legislative respective ale Codului Audiovizualului,  rețeaua de televiziune prin cablu din regiune va continua să difuzeze canalele rusești în aceeași măsură.”, afirmă Vlah.

La 7 iulie curent, Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect  care obligă radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii din Republica Moldova să difuzeze programe autohtone cu caracter informativ şi analitic în proporţie de 100%, dintre care 80% – în limba română. În același timp, va fi permisă difuzarea programelor informative şi emisiunilor politico-analitice produse în statele membre ale UE, SUA, precum şi statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.