Investiții de peste 37 de milioane de euro în modernizarea universităților din R. Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale

O nouă rundă de investiții în învățământul superior din R. Moldova, în valoare de aproximativ 37,8 milioane de euro, asigurate printr-un acord cu Banca Mondială. Fondurile vor fi alocate în următorii patru ani pentru îmbunătățirea infrastructurii universitare, sprijinirea cercetării și atragerea studenților internaționali, anunță Ministerul Educației și Cercetării(MEC).
Un nou acord financiar, aprobat recent de Guvern, va permite extinderea proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, printr-un împrumut de 30 de milioane de euro și un grant nerambursabil de 7,8 milioane de euro oferite de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Banca Mondială).
Potrivit autorităților, investițiile vor fi direcționate spre renovarea a cel puțin șapte cămine studențești, modernizarea laboratoarelor și centrelor de cercetare, precum și dotarea a zece organizații din domeniile cercetării și inovării. De asemenea, tinerii cercetători vor beneficia de granturi pentru promovarea rezultatelor științifice, iar în cadrul Universității Tehnice a Moldovei(UTM) va fi creat un Centru Inovațional în Agricultură.
„Prin această finanțare suplimentară continuăm transformările esențiale în sistemul universitar, pentru a asigura condiții moderne de învățare și cercetare, adaptate nevoilor actuale ale studenților și pieței muncii”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Proiectul prevede, totodată, măsuri de internaționalizare a studiilor universitare și inițiative de integrare a refugiaților în sistemul educațional. Inițiativa urmărește să facă universitățile din Moldova mai atractive atât pentru tinerii din țară, cât și pentru cei de peste hotare.
Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” a fost lansat în anul 2020, cu sprijinul Băncii Mondiale, și are o valoare totală estimată la peste 35 de milioane de euro. Acesta este implementat de MEC și vizează modernizarea instituțiilor de învățământ superior, atât la nivel de infrastructură, cât și în ceea ce privește actualizarea programelor de studii. Până în prezent, șapte universități și șase colegii pedagogice din țară au beneficiat de finanțare, în urma căreia aproape 48.000 de studenți și peste 2.300 de cadre didactice au parte de condiții de învățare și predare îmbunătățite.
Pentru promovarea acestor oportunități, autoritățile au lansat campania națională „Învață în Moldova”, care își propune să încurajeze absolvenții de licee și colegii să aleagă studiile universitare din țară.
Autor: Alexei Surdu, stagiar ZdG