Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În Parlament a fost înregistrat…

În Parlament a fost înregistrat un proiect care vizează drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă

Fracțiunea PLDM a înregistrat în Parlament un proiect de lege, la solicitarea asociațiilor obștești din Republica Moldova, a reprezentanților asociațiilor din diasporă, dar și a membrilor activi din grupul „Adoptă un Vot”, care are drept scop îmbunătățirea procedurii de vot pentru moldovenii plecați peste hotare.

Într-o conferință de presă, șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a menționat că se propune introducerea unui nou articol în Codul Electoral cu titlul „drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă”. Proiectul prevedere posibilitatea votării cu buletinul de identitate sau buletinul de identitate provizoriu, or în prezent cetățenii plecați peste hotare votează doar în baza pașaportului.

O altă propunere este organizarea alegerilor în două zile consecutiv, precum și asigurarea cu buletine de vot a secțiilor de votare, astfel încât la fiecare secție să își poată exprima votul nu mai puțin de cinci mii de alegători. Proiectul înregistrat în Parlament prevede și dreptul cetățenilor din diasporă de a finanța campaniile electorale sau candidații electorali.

„Conform ultimelor date, prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, numărul cetățenilor plecați sau aflați peste hotarele țării în 2016 era de 805 509 persoane, adică 21% din numărul total al cetățenilor Republicii Moldova. Potrivit altor date, constatate de Comisia de la Veneția, la sfârșitul anului 2017 numărul real de alegători aflați peste hotare reprezenta 1/3 din numărul alegătorilor incluși pe listele electorale”, a precizat Tudor Deliu.

Președintele fracțiunii PLDM a mai subliniat că contribuțiile financiare ale moldovenilor din afara țării sunt semnificative pentru economia Republicii Moldova. În 2016 remitențele parvenite din diasporă au constituit circa 21% din PIB sau peste un miliard de dolari. Potrivit Băncii Naționale Moldovei, în 2017 volumul total al transferurilor de mijloace bănești din străinătate a constituit 1,1 miliarde de dolari, iar în trimestrul 1 al anului 2018, volumul total de transferuri de peste hotare în favoarea persoanelor fizice a constituit circa 300 milioane de dolari.

Pentru că alegerile parlamentare din această toamnă sunt tot mai aproape, moldovenii din diasporă au înaintat mai multe propuneri, astfel încât să le fie asigurat dreptul la vot, iar problemele semnalate în scrutinele anterioare să poată fi rezolvate.