(foto/video) Marșul Solidarități: Jurnaliștii cer acces la informație și transparență la Parlament, Guvern, Președinție și CCA

Ziua Libertății Presei este marcată printr-un marș al solidarității, care are loc în aceste clipe în centrul Chișinăului. Mai mulți jurnaliști și reprezentanță ai ONG-urilor de Media din R. Moldova cer acces la informație, transparență din partea autorităților de stat și respectarea drepturilor jurnaliștilor.

„Marșul Solidarității” a pornit de la Parlament, după care jurnaliștii s-au îndreptat spre sediul Președinției, acolo unde au adresat o solicitare șefului statului. Acțiunea continuă la Guvern și Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

„Presa nu-i a voastră!”, „Vrem informare, nu manipulare!”, „A guverna nu înseamnă a manipula”, scandează participanții la Marșul Solidarității în fața clădirii Guvernului.

Niciun reprezentant al Parlamentului, Președinției, Guvernului și al Consiliului Coordonator al Audiovizualului nu a ieșit să discute cu presa.

Organizațiile de media vor lansa, în cadrul marșului, tradiționalul Memoriu privind libertatea presei în R. Moldova în perioada 3 mai 2017 – 3 mai 2018.

R. Moldova ocupă locul 80 din 180 în Indicele Libertății Presei pentru anul 2017. Astfel, comparativ cu anul 2016, țara noastră a pierdut patru poziții în clasament. Potrivit studiului, politica editorială a instituțiilor media din țara noastră este influențată de interesele politice ale proprietarilor. „Diversificat, dar extrem de polarizat, peisajul mediatic din R. Moldova este marcat de instabilitate politică interminabilă din țară și influența puternică a oligarhilor. Politica editorială a principalelor mass-media este influențată de interese politice sau economice ale proprietarilor lor, iar independența editorială și transparența proprietății mass-media se numără printre provocări-cheie. Într-un climat al războiului informațional exacerbat de criza din Ucraina, lipsa de independență a autorității de reglementare rămâne o îngrijorare în domeniul audiovizualului”, se spune în studiul privind situația presei din R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *