Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (foto) Automobiliștii au revenit în…

(foto) Automobiliștii au revenit în fața Guvernului pentru a protesta împotriva scumpirii carburanților

Au revenit în fața Guvenrului pentru a protesta împotriva majorării prețului la carburanți, chiar dacă Agenția Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și-a suspendat ultima decizie prin care benzina a ajuns să coste 19 lei și 79 de bani, iar un litru de motorină – 17 lei și 75 de bani. De această dată, șoferii acuză ANRE că ar fi o instituție controlată politic, deoarece și-a suspendat propria decizie doar la solicitarea Guvernului.

Șoferii au venit la protest cu automobile personale, de serviciu și microbuze, pe care le-au parcat în fața Guvernului și au claxonat minute în șir. Protestatarii au cerut reducerea prețului la un nivel rezonabil, de 14-15 lei, și transparență privind modul de stabilire a prețurilor plafon pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților. Totodată, automobiliștii și-au exprimat îngrijorarea că ar putea fi amendați de poliție pentru blocarea drumului în timpul protestului din 2 iunie. În acest sens, participanții la protest au formulat o petiție pe care o vor expedia Guvernului R. Moldova.

La 29 mai, ANRE a afișat noi prețuri pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților între 30 mai-12 iunie. Respectiv, a ANRE stabilit un preț de 19 lei și 79 de bani pentru un litru de benzină, cu 64 de bani mai mult decât prețul la care a fost comercializat în ultimele două săptămâni, și un tarif de 17 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină, ceea ce înseamnă o majorare cu 66 de bani.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețul pentru un litru de benzină s-a majorat cu doi lei și 65 de bani, iar pentru motorină – cu trei lei și șase bani.

După anunțarea scumpirilor, automobiliștii au anunțat proteste. La scurt timp, Guvernul a cerut suspendarea deciziei privind majorarea prețurilor. La câteva ore, ANRE a anunțat că își suspendă decizia și revine la prețurile afișate anterior, de 9,05 lei pentru un litru de benzină și la 17,09 lei pentru un litru de motorină.

În pofida deciziei ANRE, zeci de șoferi s-au adunat sâmbătă, 2 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru a-și exprima nemulțumirea față de majorarea prețurilor la benzină și motorină. 

Ieri, 5 iunie, premierul Pavel Filip a declarat că ANRE este o instituție independentă și a solicitat ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, să propună o formulă de calcul a prețului la carburanți care ar putea fi înțelească de către cetățenii de rând.