Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Fosta ministră a Mediului, Iuliana…

Fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, critici la adresa Guvernului: „Se încearcă cu disperare să se transforme Ministerul Mediului în magazin de lemne”

Iuliana Cantaragiu, ex-ministra mediului

Fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, care a demisionat la începutul lunii septembrie, după criticile prim-ministrei Natalia Gavrilița în legătură cu întârzierea termenului de lansare a platformei lemne.md, susține că „sarcina principală a Ministerului Mediului este de a proteja mediul și de a gestiona durabil resursele naturale, inclusiv cele forestiere și nu de a vinde lemne”. Un astfel de comentariu a fost lăsat vineri, 7 octombrie, la o imagine de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, publicată încă la 20 septembrie, la scurt timp după lansarea oficială a platformei lemne.md.

Iuliana Cantaragiu susține că îi „pare rău că se încearcă cu disperare să se transforme Ministerul Mediului în magazin de lemne”.

„Mandatul și sarcina principală a Ministerului Mediului este de a proteja mediul și de a gestiona durabil resursele naturale, inclusiv cele forestiere și nu de a vinde lemne. Că în procesul de gestionare a fondului forestier, apar produse, precum lemnul de foc, care poate fi vândut, este o activitate secundară. Ce va rămâne în memoria oamenilor după acest exercițiu neinspirat?”, a scris fosta ministră în comentariul la postarea din 20 septembrie de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Fosta ministră a Mediului mai spune că pagina lemne.md trebuie să existe separat, disociată de Minister, „cel puțin din respect pentru mediu”.

„Am rugat de mai multe ori să nu se conecteze pagina de Minister sau de Moldsilva, ca să nu rămână în memoria oamenilor că Ministerul se ocupă de lemne de foc, că este totalmente eronat. Pădurea și gestionarea pădurii nu înseamnă doar lemne de foc. Pagina trebuie să existe separat, disociată de Minister și cu atât mai mult nu trebuie să fie promovată prin poză de profil a Ministerului.

De ce nu o pun ca și poză de profil a paginii Guvernului atunci? Din aceleași motive pe care le-am menționat în cazul Ministerului, că nu se vrea asocierea vânzării lemnelor de foc cu Guvernul. La fel trebuie să fie și aici, cel puțin din respect pentru mediu”, a mai scris Iuliana Cantaragiu în comentariile de la aceeași postare.

În cadrul ședinței Guvernului din 7 septembrie, Iuliana Cantaragiu, pe atunci ministră a Mediului, a anunțat că site-ul lemne.md, pe care urmau să fie plasate informații cu privire la procesul de distribuire a lemnelor, va fi lansat în câteva săptămâni. În replică, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că „toate lucrurile trebuie la timp făcute” și a solicitat ca platforma „să fie lansată până pe 15 septembrie”.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, cu zâmbetul pe buze și ușor ironică, Iuliana Cantaragiu, a spus că atât site-ul, cât și linia verde urmau să fie lansate încă pe 1 septembrie, însă s-au întâmplat anumite „lucruri care nu neapărat au depins” de cei de la Ministerul Mediului și de aceea linia fierbinte a fost lansată abia pe 7 septembrie, iar site-ul urmând a fi lansat în următoarea perioadă.

„Că nu este linia verde și site-ul gata? Da! Ok! Trebuia să fie pe 1 septembrie, n-au fost gata până acum. Acum se lansează. Este o chestie care trebuia să fie făcută anterior. Sunt lucruri care nu neapărat au depins de noi, dar nu contează, trebuia să fie și nu sunt făcute. Da! Și?”, astfel a comentat pe 7 septembrie Iuliana Cantaragiu întârzierea termenului de lansare a Liniei verzi și a site-ului „lemne.md”.

A doua zi, pe 8 septembrie, Iuliana Cantaragiu, a anunțat că și-a depus demisia din funcție. Aceasta nu a anunțat motivele pentru care pleacă din Guvernul Gavrilița.

Pe 7 octombrie, Guvernul a anunțat că prim-ministra Natalia Gavrilița a semnat ordinul prin care Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, este desemnat să asigure interimatul conducerii Ministerului Mediului.

VIDEO Averea cu care vin în Guvern noii miniștri