Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Focul Haric ajunge sâmbătă la…

Focul Haric ajunge sâmbătă la Chișinău. Salvatorii recomandă enoriașilor să respecte regulile antiincendiare în noaptea de Paște 

Focul Haric de la Ierusalim va ajunge și în acest an în R. Moldova. Reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, anunță că Lumina Sfântă de la Mormântul Domnului, va fi adusă în R. Moldova sâmbătă, 15 aprilie 2023.

Oamenii care se vor afla de Noaptea Învierii în bisericile din țară sunt îndemnați să respecte regulile antiincendiare și să prevină incidentele la obiectivele de cult. Salvatorii și pompierii recomandă:

  • Menținerea ușilor de acces/evacuare în poziție deschisă, obligatoriu, pe perioada desfășurării slujbelor religioase cu un număr sporit de persoane.
  • Parcarea automobilelor să se efectueze astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție ale serviciilor de urgență.
  • Aprinderea și așezarea lumânărilor se va efectua numai în locurile special amenajate.
  • Stingerea lumânărilor la finisarea activităților și evacuarea resturilor în locuri sigure, în exteriorul bisericilor.
  • Verificarea deconectării instalațiilor electrice de la sursele de alimentare, cât și a sistemelor de încălzire la finalizarea slujbelor.
  • Dotarea lăcașurilor de cult cu mijloace de primă intervenție în caz de incendiu și menținerea acestora în stare permanentă de funcționare.

În săptămâna Patimilor, 11-15 aprilie 2023, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove organizează cu sprijinul unei agenții de turism din Chișinău, un pelerinaj în Țara Sfântă, Israel, condus de episcopul vicar, Preasfințitul Ioan de Soroca.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, participanții vor avea oportunitatea să viziteze locuri sfinte precum: Betleem, Muntele Tabor, Nazaret, Cana Galileii, Capernaum, Muntele Ispitirii, Ierihon, Râul Iordan, Ierusalim și multe alte locuri importante pentru creștinătate. De asemenea, potrivit Mitropoliei, vor participa la evenimentul tradițional de preluare a Focului Haric, care simbolizează renașterea și viața veșnică, și vor avea posibilitatea de a se ruga la locuri considerate sacre și binecuvântate.

În 2023 Paștele Ortodox va fi sărbătorit în duminica de 16 aprilie, iar Paștele Blajinilor este marcat la o săptămână după sărbătoarea Învierii.