Ex-ministrele Nemerenco și Glavan îi cer demisia directorului ANSP, care a spus că oamenii care au decedat de COVID-19 „erau o povară”
Ala Nemerenco și Ruxanda Glavan, foste ministre ale Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cer demisia directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, care a declarat ieri că oamenii care au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 erau „o povară”.
Nemerenco susține că Furtună trebuie să plece „nu doar pentru declarațiile sale cu iz de goebbelsism, ci pentru că a gestionat cum nu se poate de prost situația pandemică de la noi”, dar și că „nu cele 1074 de persoane care au decedat cu COVID-19 au fost o povară pentru cei dragi lor. Domnul Furtună este o povară pentru noi toți”.
„În cercul meu a decedat o rudă foarte apropiată care avea din comorbidități doar o biată hipertensiune. O deplâng copiii, o deplângem noi. Ea nu era nimănui povară – veșnic dinamică, având grijă de toți, fără niciun plan să părăsească această lume… Sau colegii noștri medici? Melania Scorpan, Vasile Sîrbu, Victoria Măciucă, Corneliu Rotaru, Mihai Strătilă, și toți ceilalți – erau oare ei de moarte? Erau ei povară cuiva?”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.
Nemerenco menționează că îi este rușine pentru ce a spus Furtună, ultima declarație fiind „odioasă”. „Să susții că orice om cu unele boli cronice e o povară este pur și simplu depășirea oricăror limite”, a completat aceasta.
Mă întreba cineva dacă există decizii luate în perioada mandatului de ministru pe care le regret. Și dacă sunt, le-aș…
Geplaatst door Ala Nemerenco op Maandag 7 september 2020
Totodată, Ruxanda Glavan a notat că Nicolae Furtună este „funcționar penal, care a omorât sute de oameni prin neglijența și incompetența sa”.
Până în prezent, conform informațiilor oficiale, în R. Moldova au decedat 1074 de oameni în urma complicațiilor provocate de COVID-19, iar în lume – 896.926.
Potrivit șefului ANSP, boala a luat „viața celor care și asa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.