Elicopterul companiei din Moldova lucra în Afganistan pentru SUA. Patru persoane au decedat

Patru persoane au decedat după ce ieri,  elicopterul MI-17 al companiei moldovenești  „Valan ICC” a fost doborât de rebeli în nordul Afganistanului. La bordul aeronavei se aflau 21 de persoane, dintre care trei moldoveni. Identitatea celor decedați nu a fost confirmată, se presupune,  însă că este vorba și despre un cetățean al Republicii Moldova. Potrivit președintelui interimar al Autorității Aeronautice Civile, Nicolae Buzu, elicopterul lucra în Afganistan pentru statul american și asigura transportarea civililor pentru armata din Afganistan.

Cei trei membri ai echipajului din Republica Moldova sunt: Oleg Grozavu – anul nașterii: 1960, comandant, instructor, are zburate 7900 de ore; Ionel Buruiană – anul nașterii: 1982, experiența este de 1065 de ore de zbor, bord inginer; Mihail Crihan – anul nașterii: 1965.

Președintele  „Valan ICC”, Alexandru Zagribelnic a declarat  că compania aeriană VALAN operează zboruri în Afganistan conform contractului cu Guvernul SUA şi dispune de Certificat de Operator Aerian, valabil pînă în 25.07.2017. Actual, în Afganistan se află 3 elicoptere. Unul activează în scop umanitar sub egida ONU, iar două, dintre care și cel doborât de rebeli, operează zboruri prin contract cu Guvernul SUA. Potrivit reprezentanților companiei, activitatea celorlalte aeronave care efectuează zboruri în baza contractului cu SUA, este sistată. Ulterior, Zagrebelnic a precizat că elicopterul transporta angajați ai Forțelor Afgane Naționale de Securitate, în componența cărora intră Armata Națională Afgană și Poliția Națională Afgană, care duc lupte cu teroriștii de pe teritoriul Afganistanului.

Compania exploatează aeronave sovietice și are o experiență de mai mult de 15 ani se află pe piața națională și internațională. Elicopterul de tip sovietic VALAN MI17-1V, este produs în 2007. În 2014 a avut o reparație capitală. Aeronava a zburat circa 5 mii de ore. Certificatul de exploatare a aeronavei este valabil până în iulie 2016. Toate documentele sunt la nivelul legii aviației civile și prevederilor legislative internaționale. Ceea ce s-a întâmplat nu este prea bine. Sunt patru decedați. Practic, nu se cunoaște identitatea celor decedați. Noi prin diferite surse vă vom aduce la cunoștință. Piloții sunt la un nivel foarte înalt. Încălcări, practic, la companie nu s-au văzut până acum”, a menționat Nicolae Buzu.

Reprezentantul companiei „Valan ICC”, Eugen Zagribelnic a declarat că elicopterul cu numărul de înmatriculare ER-MGM se află în Afganistan din 30 octombrie 2015. „ La 24 noiembrie, la 18:30, ora locală din Afganistan, a fost emis un semnal SOS de la echipaj, care  informa  că elicopterul a fost împușcat și cade, de aceea aterizează de urgență în nordul regiunii Maymene. Alte date despre ostatici, răniți sau morți nu sunt confirmate. Militarii au identificat patru corpuri, unul dintre care se presupune că este concetățeanul nostru. La bord se aflau 21 persoane, 3 moldoveni, Toți membrii echipajului sunt piloți civili și nu militari. Putem confirma că lângă elicopter se aflau patru corpuri, în privința celorlați se desfășoară căutări. Nu putem confirma dacă sunt sau nu ostatici.”, a informat reprezentantul companiei.

Potrivit Reuters, forțele de securitate afgane au lansat astăzi o operațiune de salvare a celor 18 persoane, care ar fi capturate de insurgenții talibani.

Rebelii au atacat și, drept rezultat doi soldați și un membru al echipajului au fost uciși … 18 persoane au fost capturate”, a afirmat ministerul într-o declarație. „Fortele de securitate au început o operațiune pentru a elibera ostaticii.”, scrie reuters.com, informația însă nu a fost confirmată de autorități.

Astăzi, Guvernul a creat o celulă de criză, care se va afla la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară.

Compania „Valan International Cargo Charter” este specializată în organizarea traficului aerian, prestarea serviciilor de transport aerian pentru mărfuri și călători, asistența tehnică și reparația navelor aeriene. Compania operează cu aeronave de tip Mi-8 MTV-1 și AN-26-100. A participat la mai mule misiuni internaţionale, inclusiv în Afganistan și Irak, efectuând totodată zboruri sub egida ONU.

Foto simbol: valanicc.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. cristina

    Nicolae Buzu – Director adjunct, si nu Presedinte
    Oleg Groza – si nu Grozavu
    Lionel Buruiana – si nu Ionel, VA ROG!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *