Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Energocom anunță că a…

DOC Energocom anunță că a restituit în bugetul de stat un miliard de lei

Sursa foto: Monitorul Cluj

Compania de stat Energocom anunță că a restituit vineri, 30 noiembrie, în bugetul de stat, suma integrală de un miliard de lei prevăzută într-o dispoziție din luna septembrie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

„Potrivit acestei dispoziții, întreprinderea urma să achiziţioneze 1 000 000 de acţiuni proprii, în scopul reducerii capitalului social, din contul mijloacelor financiare transferate pe parcursul anului 2022.

Această decizie a fost luată în contextul stabilizării relative a pieţei gazelor naturale şi ţinând cont de asigurarea SA „Energocom” cu rezerve şi lichidităţi suficiente pentru sezonul rece 2023-2024”, se spune într-un comunicat al companiei de stat.

Pe 13 septembrie 2023, prin derogare de la legislație, CSE a decis că, în contextul stabilizării situației pe piața gazelor naturale, scăderii prețului pentru achiziționarea acestora, dar și ținând cont de rezervele suficiente acumulate pentru sezonul rece 2023 – 2024, SA „Energocom” va restitui în bugetul de stat mijloace financiare în valoare de 1 miliard de lei, conform unui comunicat al Guvernului.

Tot atunci, CSE a decis că în scopul asigurării necesarului de energie electrică pentru piața internă, în perioada octombrie – decembrie 2023, SA „Energocom” va procura energia electrică solicitată de furnizori și operatorii de sistem, prin încheierea contractelor în baza negocierilor directe sau prin bursă. În cazul în care condițiile de procurare a energiei electrice vor fi modificate, furnizorii și operatorii de sistem vor încheia, în decurs de 2 zile lucrătoare de la semnarea contractelor de achiziție, acorduri adiționale la contractele cu SA „Energocom”.