DOC/ Decis! Bugetarii vor avea o săptămână liberă la final de august

În ciuda numeroaselor comentarii negative la proiectul de lege cu privire la declararea zilelor de 28, 29 și 30 august – zile libere, Guvernul a adoptat acest proiect de decizie, astfel încât bugetarii vor avea o săptămână liberă la sfârșitul lunii august.

Potrivit Guvernului, decizia a fost luată în contextul în care Ziua Independenței (27 august), coincide cu prima zi a săptămânii și totodată, sărbătoarea „Limba noastră” (31 august) are loc în ziua de vineri. Cele trei zile de odihnă vor fi recuperate de bugetari în zilele de sâmbătă 8 și 29 septembrie și pe 27 octombrie.

Nu au fost de acord cu această propunere Federația Sindicală a Educației și Științei și Federația Sindicală din Energetică. Proiectul a fost avizat negativ și de Confederația Națională a Patronatului și de Camera de Comerț Americană din Moldova.

„Situația calendaristică formată determină tot mai mulți salariați să solicite angajatorului acordarea concediului neplătit pentru perioada 28-30 august curent. Acest lucru se datorează, în mare parte, faptului că se sfârșește perioada estivală a anului, motiv pentru care mulți salariați doresc să-și formeze o minivacanță pentru familie, copii, mai cu seamă, că este chiar în ajun de an școlar” , se menționează într-un răspuns oferit pentru ZdG de către CNSM.

Potrivit Confederației Naționale a Sindicatelor, productivitatea muncii va fi diminuată considerabil în zilele de 28, 29 și 30 august. Astfel, „în scopul utilizării optime” de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare, s-a venit cu propunerea de a transfera zilele respective de lucru în zilele de sâmbătă din septembrie și octombrie.

Mai multe persoane au lăsat comentarii negative pe marginea acestui proiect, care a fost supus dezbaterilor publice.

Foto: redstoneacademy.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *