Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Doar 6 385 de cetățeni…

Doar 6 385 de cetățeni din diaspora și stânga Nistrului și-au manifestat intenția de a vota la alegerile parlamentare

Până luni, 31 decembrie 2018, doar 6 385 de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot, aflați peste hotarele țării sau stabiliți în stânga Nistrului, și-au manifestat intenția de a participa la scrutinul parlamentar care se va desfășura la 24 februarie 2019, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC). În acest sens, CEC îndeamnă cetățenii care vor s-și exercite dreptul la vot în cadrul scrutinului parlamentar și a referendumului republican consultativ să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.mdÎnregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până pe data de 9 ianuarie 2019 (cu 45 de zile înainte de data scrutinului). Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își are domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului. Comisia își asumă responsabilitatea de a asigura prelucrarea datelor alegătorilor care au solicitat înregistrarea prealabilă cu respectarea prevederilor Legii privind protecția datelor cu caracter personal.

Datele înregistrării prealabile vor fi luate în considerație pentru stabilirea țărilor și localităților unde vor fi deschise secții de votare. În același timp, cetățenii cu drept de vot care s-au înregistrat în prealabil vor fi informați despre secțiile de votare deschise pe teritoriul țării unde se află prin mesaje la adresa de e-mail indicată în formularul declarației de confirmare a înregistrării.

Potrivit legii, în fiecare secție secție de votare vor fi repartizate buletine de vot în funcție de numărul estimativ de alegători stabilit în baza informaţiei prezentate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a celei acumulate de Comisia Electorală Centrală, dar nu mai mult de 5000 de buletine. Respectiv, în lipsa înregistrării prealabile, în diasporă vor fi deschise mai puține secții de votare și ar putea fi repartizat un număr insuficient de buletine de vot.