Detalii noi despre incidentul aviatic dezvăluit de un controlor de trafic aerian

Detalii noi despre incidentul aviatic dezvăluit de un controlor de trafic aerian
3 vizualizări
24 august 2019 | 20:17

Eugen Sajin, controlorul de trafic aerian din cadrul Moldstsa, cel care a făcut public un incident cu implicarea unei aeronave Air Moldova, vine cu noi detalii. Acesta susține că în ziua incidentului lucrau doar 5 controlori. „Ei nu au avut nici măcar posibilitatea să aibă o pauză, să nu mai vorbim de necesitățile fiziologice”, a punctat Sajin, care este președintele Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian.

Vedeți, mai jos, detalii oferite de Sajin. ZdG l-a telefonat astăzi, 24 august, pe Veaceslav Frunze, șeful Moldatsa, dar acesta nu a răspuns la apeluri.

„După cum arată studiile internaționale, orice eveniment aeronautic are la bază mai multe cauze care sunt ca un lanț de erori care se suprapun, după cum veți vedea:

  1. Despre plecarea de personal am vorbit public demult, încă din 2017. Din lipsă de oameni suntem nevoiți să comasăm pozițiile de muncă, respectiv un controlor să facă munca pe mai multe poziții simultan după cum se vede în imagine, ceea ce reprezintă un factor adăugător de oboseală și stres.
  2. La capitolul personal stăm mult mai rău. În tură atunci au ieșit nu 9 controlori cum se vehiculează în presă ci 5 (!). Respectiv ei nu au avut nici măcar posibilitatea să aibă o pauză, să nu mai vorbim de necesitățile fiziologice etc.

Fac o remarcă, deși controlorii au lucrat la limita minimului de personal, ei au fost responsabili și nu au părăsit locul de muncă, după cum se vehiculează în presă.

  1. Controlorul a lucrat singur la sector, deși după modelul internațional la fiecare sector de dirijare se lucrează în doi.
  2. Trainingul și refreshul sezonier care are loc în fiecare primăvară a anului nu a fost efectuat.
  3. Controlorii aveau restanțe la concedii și ore supralucru, respectiv un factor în plus pentru oboseală cronică.
  4. Structura spațiului aerian este învechită. Procedura de decolare (SID) urmată de aeronava A320 trece exact prin Zona de salturi cu parașutism. La fel e și cu aterizările (STAR). Majoritatea trec prin această Zonă.
  5. Incidentul nu a fost raportat prin sistemul intern, ceea ce denotă un eșec total al sistemului de raportare. Lumea se teme să raporteze fiindcă vor fi pedepsiți.
  6. Există probleme de echipament, dar astea sunt gata să le prezint în cadrul unei comisii independente.

Controlorii au fost sancționați aspru, dar întrebarea e unde se uită managementul? Fiindcă aceste probleme nu sunt de azi sau de ieri. Adică ei nu știau de aceste probleme? Nu prea cred.

Am făcut o investigație independentă care am transmis-o către AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ a Republicii Moldova, care s-a sesizat în timp util și a promis niște măsuri corective. Cer sigur tuturor”, a scris Sajin.

În urmă cu aproximativ 2 luni, un avion al companiei Air Moldova cu 140 de pasageri la bord ar fi fost aproape de o coliziune în aer cu un alt avion de dimensiuni mai mici. Informația a fost dezvăluită de către un controlor de trafic aerian din cadrul Moldatsa, Eugen Sajin. Acesta menționează că nu s-ar fi făcut o investigație adecvată a incidentului, iar vina a fost pusă pe seama controlorilor de trafic.

Incidentul s-a produs la 23 iuniez când aeronava „A 320”, care executa o cursă avia a companiei „Air Moldova”, cu 140 de pasageri la bord, era cât pe ce să se ciocnească în aer cu un avion de mici dimensiuni, care a decolat de pe aerodromul de la Vadul lui Vodă.

Reacția AIR Moldova

Iulian Scorpan, directorul Air Moldova, a precizat pentru ZdG că a auzit despre incident din presă și că instituția nu a fost anunțată și nu cunoștea despre acest caz. „Sunt sincer cu dvs și vă spun că am aflat din presă despre asta. Deja miercuri, după aceste zile libere. Dacă sunt așa cazuri, Moldatsa trebuie să raporteze la Autoritate. Din ce știu, n-a fost niciun raport, nimic. Probabil nici autoritatea nu știe”, a declarat Scropan.

Reacția Autorității Aeronautice Civile

„Ministerul Economiei și Infrastructurii este instituția responsabila pentru examinarea incidentelor aeronautice. Pe acest caz, prin intermediul sistemului de raportare voluntară instituit pe siteul AAC am fost informați despre acest incident în luna iunie. AAC a solicitat examinarea acestuia de către MoldATSA cu solicitarea de a ne informa despre cauzele produse. În cadrul inspecțiilor AAC se vor verifica inclusiv și realizarea măsurilor corective propuse”, se precizează în reacția oficială a ACC.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

România: Ministrul de Interne și-a dat demisia. Ce spune despre cazul Caracal

Nicolae Moga a declarat astăzi, 30 iulie, la șase zile de la depunerea jurământului, că a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Interne din România. Anunțul său a fost făcut înainte de ședința Consil…
România: Ministrul de Interne și-a dat demisia. Ce spune despre cazul Caracal

Arest preventiv pentru medicul Vadim Scarlat, care ar fi mituit judecătorii

Instanța de judecată a decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile în izolatorul CNA a medicului Vadim Scarlat, care este învinuit că ar fi transmis unui magistrat 2000 de euro pentru ca acesta să dea o…
Arest preventiv pentru medicul Vadim Scarlat, care ar fi mituit judecătorii

Să reconstruiești o plantație ca și cum ai reconstrui o țară

De 11 ani, destinul meu este strict legat de agricultură. Au fost ani care m-au purtat de la agonie la extaz, de la fericire la disperare, de la neputință la visare. Au fost momente în care am blestemat clipa î…
Să reconstruiești o plantație ca și cum ai reconstrui o țară

(video) Victimele companiilor de construcţii

Sute de familii au investit în ultimii ani în construcţia apartamentelor, iar acum riscă să rămână şi fără bani, şi fără locuinţe sau sunt obligate să aştepte ani în şir şi să achite sume suplimentare pentru a-…
(video) Victimele companiilor de construcţii

Europenii care şi-au urmat soţiile în R. Moldova

În timp ce sute de mii de moldoveni emigrează anual din ţară în căutarea unei vieţi mai bune, zeci de europeni îşi lasă patria şi vin aici, în Moldova, o ţară în care corupţia şi birocraţia sunt la ele acasă. M…
Europenii care şi-au urmat soţiile  în R. Moldova

Ce prevede Codul Electoral în cazul în care un deputat ales pe circumscripție uninominală renunță la mandat

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi primele în care cetățenii R. Moldova își vor alege deputații în baza unui sistem electoral mixt: 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid și 51 pe circu…
Ce prevede Codul Electoral în cazul în care un deputat ales pe circumscripție uninominală renunță la mandat