Principală  —  IMPORTANTE   —   Cronologia relației dintre Dodon și…

Cronologia relației dintre Dodon și Erdogan: de la vacanța oferită cadou, la Ordinul Republicii

Pe 29 decembrie 2016, la doar câteva zile de la învestirea sa în funcția de președinte al R. Moldova, Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău, care l-a anunțat că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat invitația de a efectua o vizită în R. Moldova în mai 2017. Ulterior, vizita a fost amânată, iar prima întrevedere dintre cei doi președinți a avut loc la Istanbul, pe 22 mai 2017, în cadrul celui de-al 25-lea Summit al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). Președintele pro-rus Dodon, cu o poziție de statalist convins și apărător al ortodoxiei, i-a cerut atunci lui Erdogan să sponsorizeze reabilitarea sediului Președinției.

În cadrul aceleași vizite, prima doamnă, Galina Dodon, a avut o întrevedere cu prima doamnă a Turciei, Emine Erdogan. „În cursul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii pe marginea mai multor subiecte de interes comun, axându-se, în special, pe realizarea unor proiecte filantropice în țările pe care le reprezintă”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției de la Chișinău. Potrivit aceluiași comunicat, la finalul discuției, primele doamne au decis „să colaboreze în mai multe domenii reciproc avantajoase, preponderent pe filiera activităților de binefacere”.

25 mai 2017. Întrevederea dintre Prima Doamnă a Republicii Turcia, Emine ERDOGAN și Prima Doamnă a Republicii Moldova, Galina Dodon

Peste două zile, pe 24 mai 2017, Cabinetul de Miniștri condus de Pavel Filip accepta transmiterea Președinției de la balanța Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului în gestiunea Aparatului Președintelui R. Moldova. Guvernul a satisfăcut solicitarea lui Igor Dodon, justificând că scopul este „asigurarea îmbunătățirii activității instituției prezidențiale”, deoarece în bugetul statului ne sunt bani pentru renovarea acestui imobil. Pe de altă parte, nu s-a precizat care ar fi fost impedimentul ca șeful statului să contribuie la reparația edificiului fără a-l avea în gestiune. După nouă ani în care sediul Președinției a rămas devastat, Dodon s-a angajat să găsească finanțare externă pentru reabilitarea imobilului.

Mai 2017. Premierul turc, Binali Yildirim, cere autorităților din R. Moldova să închidă rețeaua de licee „Orizont”

În zilele de 5-6 mai 2017, prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, s-a aflat în într-o vizită oficială în R. Moldova, la invitația premierului Pavel Filip. Atunci, premierul turc a cerut autorităților noastre să închidă rețeaua de licee „Orizont”, pe motiv că ar face parte dintr-o rețea teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen. Potrivit acestuia, organizația respectivă ar fi pus la cale lovitura de stat, care a avut loc în Turcia în vara anului 2016.

În acest context, premierul Filip sugerase că mai întâi ar trebui să fie demonstrat faptul că rețeaua „Orizont” s-ar ocupa de alte activități decât cele educaționale. „Dacă sunt evidențe, desigur că așteptăm experți din Turcia să vină și să ia legătura cu instituțiile de forță, cum ar fi SIS și MAI, ca să putem aborda această întrebare exact în albia legală”, declara, în mai 2017, premierul Filip.

Iunie 2017. Vacanță în Antalya pentru familia Dodon – „un cadou oferit de președintele turc”

„Am venit după familia, care s-a odihnit o săptămână în Antalya. Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru organizarea excelentă a odihnei şi pentru primirea călduroasă a familiei mele. În special, vreau să-i mulțumesc pentru ospitalitatea de care a dat dovadă consulul onorific al R. Moldova în Antalya, Diar Ichkale Gultekin”, scria Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, pe 16 iunie 2017.

Declarația venea la câteva zile după ce ZdG a scris că familia președintelui se odihnește într-un hotel de lux, de cinci stele, pe malul Mării Mediterane, în Turcia, iar prețul pentru un sejur începe de la 4 mii de euro, fapt confirmat pentru ZdG de angajata agenției de turism „Damla Tur”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, susținea că odihna familiei Dodon „e o chestiune privată”, că membrii acesteia nu au beneficiat de serviciile agenției de turism și nici nu au fost cazați la vreunul dintre hotelurile despre care a scris ZdG.

Tot în iunie, ZdG scria că vila prezidenţială de la Condriţa a fost renovată. Oficial, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei (fără TVA) pentru repararea podelelor vilei de la Condriţa. În realitate, acolo s-au desfășurat lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autorităţile strângeau din umeri când erau întrebate.

Iulie 2017. Reparația instituției prezidențiale – „o donație oferită de poporul turc”

După ce i-a oferit o vacanță cu toată familia în Antalya, în iulie 2017 președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat solicitarea lui Igor Dodon de a repara sediul Președinției, edificiu de importanță națională, situat pe artera principală a Chișinăului, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În niciuna dintre aparițiile sale publice, însă, Igor Dodon nu a spus în ce condiții președintele unui stat străin s-a angajat să investească bani în edificiul care găzduiește șefia unei alte țări sau ce avantaje ar obține în schimb. „Reparația instituției prezidenţiale de la Chişinău reprezintă o donație oferită poporului moldav din partea poporului turc”, se arăta într-o declaraţie a Ambasadei Republicii Turcia la Chişinău.

Decembrie 2017. Turcia a decis să finanțeze integral reparația Președinției

Turcia a decis să finanțeze integral reparația Președinției. „Acest lucru a devenit posibil grație înțelegerilor anterioare ale președintelui R. Moldova, Igor Dodon, cu președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, la solicitarea lui Igor Dodon”, scria site-ul Președinției pe 19 decembrie 2017. Ceremonia de inaugurare a sediului Președinției urma să aibă loc în cadrul vizitei oficiale a președintelui Republicii Turcia în Moldova, în mai 2018, la invitația personală a președintelui R. Moldova.

În februarie 2018, a fost dat startul oficial al lucrărilor de reparație. În cadrul unei conferințe de presă la sediul Președinției, Igor Dodon declara că „speră ca inaugurarea sediului renovat al Președinției să aibă loc pe 27 august 2018, de Ziua Independenței”, deși anterior, declara că edificiul urma să fie dat în exploatare în luna mai. „Costul total al proiectului, de circa 10 milioane de euro, va fi achitat integral de Guvernul Turciei și include atât reparația sediului, cât și mobilierul necesar”, spunea atunci Dodon.

Martie 2018. Prima tentativă de reținere a directorul Liceului „Orizont”

La aproape un an de la solicitarea autorităților turcești de a închide liceele „Orizont” din R. Moldova, la 31 martie 2018, directorul instituției este reținut la Aeroportul Internațional Chișinău. Timp de șapte ore, Turgay Șen este mai întâi interogat de ofițerii SIS, apoi audiat de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), iar ulterior eliberat cu interdicția de a părăsi țara pentru următoarele 10 zile. Conducerea PCCOCS a refuzat să ofere detalii despre dosar, pe motiv că „investigațiile sunt la etapa inițială”. Între timp, aflăm de la directorul liceului că dosarul penal în care acesta are statut de bănuit a fost intentat în noiembrie 2017, invocându-se implicări în „finanțarea terorismului”. Turgay Șen presupune că dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor R. Moldova, în interesul conducerii autoritare din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației Președinției R. Moldova, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei.

La câteva luni după ce a fost scos de sub urmărire penală, Turgay Șen a părăsit R. Moldova cu destinația Kosovo. Șen, unul dintre fondatorii rețelei de licee care funcționa în aproximativ 100 de țări din lume, deține și cetățenia Republicii Kosovo, țară care nu-și extrădează cetățenii. Turgay Șen a plecat în Kosovo pentru a conduce rețeaua de licee de acolo, după ce, la sfârșit de martie 2018, șase profesori și conducători turci ai acesteia au fost reținuți de serviciile secretele din Turcia și Kosovo, fiind duși forțat în Turcia, unde sunt judecați, în cadrul unei operațiuni similare celei din R. Moldova. Spre deosebire de R. Moldova, premierul kosovar i-a demis, după acea operațiune, pe ministrul de Interne și pe șeful serviciilor secrete, iar ulterior a promis public că așa ceva nu se va mai întâmpla nicicând pe teritoriul țării sale.

Iulie 2018. Dodon le cere partenerilor turci să identifice surse pentru mobilarea Președinției

Igor Dodon a efectuat o vizită de documentare la sediul Președinției, pentru a verifica la ce etapă se află lucrările de reparație a clădirii, efectuate din banii Turciei de către o companie de construcții din aceeași țară. Șeful statului a declarat că a solicitat partenerilor turci să identifice surse suplimentare pentru dotarea Președinției cu mobilier și lucrări de amenajare a teritoriului, acest fapt fiind acceptat.

Septembrie 2018. Reținerea celor șapte angajați ai Liceului „Orizont”

Deși, la 10 aprilie 2018, Turgay Șen a fost scos de sub urmărire penală, la 6 septembrie 2018, acesta se regăsea în lista persoanelor declarate indezirabile, alături de cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, care au fost escortați de angajații SIS la aeroport, iar de acolo, cu un avion închiriat de „Air Moldova”, au fost duși spre un fost aeroport militar din Turcia. Toți au fost declarați indezirabili pe teritoriul R. Moldova prin decizii ale Biroului Migrație și Azil (BMA), semnate la 5 septembrie 2018 de către directoarea instituției din subordinea MAI, Olga Poalelungi.

Dodon, despre profesorii expulzați în Turcia: „Nu este implicată nicidecum Președinția”

Aflat la Congresul Mondial al Familiilor, desfășurat în zilele de 14-15 septembrie, la Chișinău, Igor Dodon a fost întrebat ce ar trebui să facă familiile profesorilor de la Liceul „Orizont”, care au fost expulzați în Turcia, în timp ce el sărbătorește invocând importanța familiei. „În acea zi, am avut o întrevedere cu dl Krasnosselski, eu nu eram la curent cu aceste evenimente, nu este implicată nicidecum Președinția sau discuțiile noastre cu conducerea statului turc. Aștept detalii de la SIS, care s-au ocupat de aceste evenimente”, a declarat Dodon. Ulterior, șeful statului nu a mai revenit cu explicații argumentate legate de expulzarea cetățenilor turci de pe teritoriul R. Moldova.

Octombrie 2018. Prima vizită a lui Erdogan în R. Moldova

Pe 17 și 18 octombrie 2018, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, întreprinde prima sa vizită oficială în R. Moldova, la invitația lui Igor Dodon, pentru a participa la inaugurarea oficială a clădirii Președinției, proiect finanțat de Guvernul Turciei.

Șeful Statului l-a decorat pe președintele turc Recep Erdogan cu Ordinul Republicii. Distincția de stat i-a fost acordată lui Erdogan „pentru merite deosebite în dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre R. Moldova și Turcia, dar și pentru contribuția substanțială la acordarea unui sprijin important țării noastre”.

Potrivit legislației, „Ordinul Republicii este distincţia de stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii”.

În cadrul vizitei sale, Erdogan s-a întâlnit și cu premierul R. Moldova, Pavel Filip, iar pe 18 octombrie vizitează UTA Găgăuzia. În această zi, locuitorii din UTA Găgăuzia au zi liberă. Din diferite localități, aceștia vor fi aduși organizat în piața centrală din Comrat, acolo unde Igor Dodon, Recep Erdogan și Irina Vlah vor ține discursuri.