Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Celulă de criză la Guvern…

Celulă de criză la Guvern și linie fierbinte pentru informații despre situația moldovenilor din Turcia

mediafax.ro

Prim-ministrul Pavel Filip a con­vo­cat în dimi­neața zilei de astăzi o ședință de urgență pe mar­gi­nea situ­a­ției din Tur­cia, în care a anun­țat for­ma­rea unei celule de criză la Minis­te­rul de Externe, prin inter­me­diul căreia să fie aju­tați cetă­țe­nii aflați în Tur­cia, dar și cei care inten­țio­nează să călă­to­rească în acestă zonă. A fost  des­chisă și o linie fie­binte locală (022 788 688), unde cetă­țe­nii pot primi infor­ma­ții și adresa soli­ci­tări pri­vind situ­a­ția rude­lor și apro­pi­a­ți­lor aflați în acest stat. În Turcia, a declarat priemerul, se află circa 6 mii de moldoveni, mulți dintre care se odihnesc pe litoralul din Antalya.

Celula de criză, condusă de viceministrul Lilian Darii a fost înfiinţată încă din noaptea precedentă şi are caracter de lucru permanent. Autorităţile sunt pregătite pentru a asigura, la necesitate, documentarea gratuită a cetăţenilor şi a identifica posibilităţile de evacuare a acestora. A fost dispusă mobilizarea personalului Ambasadei de la Ankara şi a Consulatului general de la Istanbul pentru a acorda asistenţa necesară conaţionalilor. La ședința au participat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerului Transportului şi Infrastructurii Drumului, Autorităţii Aeronautice Civile, Agenţiei Turismului, Serviciului de Informare şi Securitate, precum şi a altor autorități.

Totodată, Pavel Filip a menționat că a transmis condoleanțe condoleanțe Guvernului turc și mesaje de compasiune victimelor.

Premeirul a îndemnat toți cetățenii care se află pe teritoriul Turciei să nu iasă în locuri publice și să nu părăsească teritoriul hotelurilor în care sunt cazați, pentru că, chiar dacă situația s-a ameliorat, trebuie să fim prudenți în continuare.

Și ministrul Andrei Galbur a adresat un mesaj omologului său turc Mevlut Cavusoglu în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia. Ministrul a condamnat tentativa violentă a unui grup de militari de a prelua prin forţă puterea de stat şi a exprimat susţinerea pentru autoritățile democratic alese şi ordinea constituţională din această ţară. Ministrul a ţinut să reitereze că bunele relaţii dintre Republica Moldova şi Turcia vor continua să se dezvolte în toate domeniile de activitate. Andrei Galbur a exprimat condoleanţe în legătură cu pierderile de vieţi omeneşti şi solidaritatea cu autorităţile legale care apără valorile democraţiei, pacea şi stabilitatea.

Cetățenii Republicii Moldova aflați în Turcia pot apela, la necesitate, Ambasada Republicii Moldova în Ankara (nr. tel.: +90 5348923694; +90 312 4465527) sau Consulatul General la Istanbul (nr. tel.: +90 5350254276; +90 212 251 72 64). În acelaşi timp, cetăţenii care se află pe teritoriul Republicii Moldova, dar au nevoie de a solicita asistenţă sau pot oferi informaţii despre persoanele aflate în Turcia, pot apela Centrul de apel al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, la numărul de telefon: 080090990; 022 788 688 sau la adresa de e-mail: urgent.dgac@mfa.md. 

Vezi aici ce spun agențiile de turism despre moldovenii care se odihnesc în Turcia și cei care și-au luat deja bilete.

Cel puţin 265 de per­soane au murit noap­tea din 15 spre 16 iulie, în Istan­bul și Ankara, în ope­ra­ţiu­nile de pre­lu­are a pute­rii de către Armata turcă, și 1.154 au fost rănite. Auto­ri­tă­țile de la Ankara au ope­rat 1.563 de ares­tări din cadrul per­so­na­lu­lui mili­tar pe întreg teri­to­riul țării.

Foto: mediafax.ro