Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce fac militarii moldoveni in…

Ce fac militarii moldoveni in Kosovo?

Cel de-al doilea contingent al Armatei Naţionale detaşat în KFOR, raportează, după cinci luni de mandat, executarea tuturor misiunilor specifice teatrului de operaţii.

Potrivit comandantului plutonului moldovenesc, locotenent-colonelul Boris Macovei, pacificatorii efectuează patrulări, parcurgând zilnic până la 400 km, în zona de responsabilitate a părţii de vest a regiunii Kosovo.

Sursa a specificat că ofiţerii şi subofiţerii Armatei Naţionale îndeplinesc, de asemenea, patrulări combinate (pe maşini şi pe jos), misiuni de observare, care implică organizarea postului de observare, şi asigură securitatea bazei „Camp Vilaggio Italia” din localitatea Pech, unde sînt dislocate contingentele ţărilor, care fac parte din Gruparea de Forţe Multinaţională Vest (MNBG-W).

Totodată, locotenent-colonelul Macovei a menţionat activitatea echipei de geniu din cadrul contingentului moldovenesc, care continuă cercetarea regiunii pentru depistarea şi, ulterior, nimicirea obiectelor explozive, rămase în sol în urma conflictului armat.

Sursa menţionată a specificat că în perioada respectivă, militarii moldoveni au participat la exerciţii de alpinism, fiind pregătiţi de către colegii italieni din Regimentul alpin pentru executarea misiunilor de patrulare în zonele muntoase.

Cel de-al doilea contingent al Armatei Naţionale, format din 40 de militari, dintre care 32 de infanterişti, şapte genişti şi un ofiţer de stat major, a fost detaşat în Kosovo în luna septembrie 2014.