Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cât a fost recuperat din…

Cât a fost recuperat din miliardul furat? Răspunde guvernatorul BNM

imagine simbol

Comisia economie, buget și finanțe constată că suma banilor întorși din miliard rămâne la zero, asta deși autoritățile prezintă informații statistice despre veniturile obținute din lichidarea celor trei bănci. 

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost întrebat de deputați cât a fost recuperat din miliardul furat și dacă veniturile din lichidare pot fi considerate recuperare a activelor.

„Când publicăm statistici, trebuie să ne referim la rambursarea creditului de urgență. La moment sunt 2 miliarde 274 de milioane de lei rambursate, care au structura: parțial din rambursarea creditelor vechi, parțial din lichidarea activelor băncilor și acele titluri executorii. Se consideră asta recuperare sau nu? Este discutabil. Până la moment, din activele care au fost scoase în afara țării, în alte jurisdicții, de acolo încă nu s-a adus nimic. Acum s-au luat, în baza unor decizii de instanță, din bunurile care le aparțin unor persoane condamnate”, a explicat Octavian Armașu.

Rugat totuși să precizeze, dacă această sumă reprezintă o recuperare a miliardului, guvernatorul BNM a precizat că o parte din banii care au plecat peste hotare au revenit în R. Moldova. În acest context, dacă banii reveniți în R. Moldova sunt echivalați cu banii obținuți din sechestrarea bunurilor, atunci ar putea fi vorba de o recuperare. 

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a declarat însă că din miliard nu s-a recuperat nimic, iar lichidarea nu poate fi considerată recuperare.

Conform raportului prezentat astăzi de guvernatorul BNM la Parlament, în total, până la finele anului 2018, cele trei bănci în proces de lichidare, au achitat 1,7 miliarde lei, care provin din următoarele încasări:

  • rambursarea creditelor și comercializarea gajului – 948, 2 milioane lei;
  • valorificarea activelor aflate în proprietate (sedii, bunuri) – 253,9 milioane lei;
  • alte încasări – 516,3 milioane lei.

Raportul prezentat de Octavian Armașu a fost aprobat de membrii comisiei parlamentare, iar guvernatorul BNM urmează să îl prezinte și în plenul Parlamentului.