Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Candidații la prezidențiale și încălcările…

Candidații la prezidențiale și încălcările legislației electorale, în vizorul jurnaliștilor de investigație

Candidații la alegerile prezidențiale și încălcările admise de aceștia vor fi monitorizate. Astăzi, Centrul pentru Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Ziarul de Gardă și Centrul de Investigații Jurnalistice au lansat o inițiativă pentru alegeri prezidențiale transparente. De asemenea, a fost deschisă o linie fierbinte la care orice cetățean poate sesiza cazuri de încălcare a legislației sau poate beneficia de asistență juridică gratuită în domeniul electoral în perioada de până la alegeri şi în ziua scrutinului din 30 octombrie 2016.

Linia fierbinte „Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale” funcționează din 1 septembrie 2016. Galina Bostan, preşedinta CAPC, a declarat că scopul acesteia constă în asigurarea asistenţei juridice gratuite în domeniul electoral a cetăţenilor, ONG-urilor  şi în facilitarea accesului la justiţie a tuturor alegătorilor.

Cetăţenii pot suna de luni până vineri între orele 9.00-19.00, la numerele de telefon: (022) 23 85 32, (022) 23 85 71 şi (022) 23 83 84. În ziua scrutinului, alegătorii vor putea apela linia fierbinte între 7.00-21.00, atât timp cât vor fi deschise secțiile de vot.

Încălcările pot fi sesizate la și adresa electronică a Ziarului de Gardă (ziardegarda@gmail.com) sau la numerele de telefon: 79020007, 68322226 sau (022) 23 – 44 – 38.

În cadrul iniţiativei va fi elaborat şi un ghid pentru mass-media despre comportamentul și drepturile jurnaliștilor în cadrul campaniei electorale, dar și despre eventualele problemele care apar în această perioadă.

„Scopul acestui proiect este de a promova transparența alegerilor. De aceea, am decis să colaborăm cu jurnaliști și cu reprezentanți ai societății civile care să  informeze opinia publică despre neregulile din campanie și despre candidați”, a precizat Gina Lentine, reprezentanta Freedom House.

poster2