Se propune interzicerea exportului de lemn

Ministerul Mediului a elaborat și propus spre adoptare  un proiect cu privire la sistarea temporară a exportului şi reexportului de mase lemnoase (până în 2020). Scopul acestui proiect, se spune într-un comunicat al instituției, constă în salvgardarea ramurii silvice şi contracararea tăierilor ilicite.

În Republica Moldova, fondul forestier constituie cca 12%, în condiţiile în care media europeană este de 30%, iar media statelor UE — 40%. Deşi conform datelor oficiale, suprafaţa totală a terenurilor acoperite cu păduri a crescut cu 18% (sau 59 mii ha) în 2014 comparativ cu 2005, volumul total al masei lemnoase recoltat în cadrul Agenţiei „Moldsilva” prin intermediul tuturor tăierilor silvice a crescut cu cca 40% (de la 413,2 până la 588,1 mii m3). În acelaşi timp, Republica Moldova exportă cea mai mare cotă de lemn brut din Europa (90% din materialele lemnoase exportate sunt neprelucrate).

doc lemnÎncepând cu 2015, pentru prima dată în ultimii ani, au fost desfăşurate acţiuni de extindere a suprafeţelor cu vegetaţie forestieră, urmând a fi plantate anual peste 2500 ha de pădure. În pofida acestui fapt, precum şi a acţiunilor de contracarare a tăierilor ilegale, prin efectuarea controalelor şi aplicarea sancţiunilor, se impune întreprinderea altor măsuri. Astfel, interzicerea pentru o perioadă de timp a exporturilor de lemn brut va contribui la redresarea situaţiei în domeniul silvic şi reducerea ilegalităţilor asociate pădurilor. Totodată, proiectul nu va limita exportul de materie lemnoasă prelucrată de către întreprinderile din republică, astfel încât sectorul real al economiei nu va fi afectat. Dimpotrivă, suntem convinşi că va urma o creştere a activităţilor economice generate de ramura silvică, se spune în același comunicat.

Conform rapoartelor Agenţiei „Moldsilva”, creşterea medie totală a pădurilor este de cca 1236 mii, iar potrivit studiile elaborate de FLEG consumul anual estimativ de lemn şi altă biomasă energetică ajunge la cca 1402 mii m3, (dintre care lemn de foc – 1039 mii m3, lemn de lucru – 40,5 mii m3, restul – 323 mii m3), ceea ce denotă o supraexploatare a pădurilor.

De asemenea, alte studii relevă că volumul anual al masei lemnoase autorizate pentru recoltare constituie cca 500 mii m3, iar diferenţa dintre consumul estimativ şi volumul autorizat reprezintă cca 580 mii m3. În consecinţă, se atestă un volum alarmant de masă lemnoasă recoltată ilegal, fapt ce necesită fie o strictă evidenţă a trasabilităţii acesteia, fie sistarea temporară a exportului.

Ministrul mediului, Valeriu Munteanu,  îşi exprimă speranţa că respectivul proiect va fi susţinut şi aprobat de către Executiv.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Anatolie Mereuta

    Daca se ia masura aceasta numai pt lemnul neprelucrat si slab prelucrat(scandura,profile,parchet,placaj s,a,)este bine ca se poate dezvolta industria mobilei si a binalelor care merge bine la export si putem face parteneriate si cu alte tari din UE sau din CSI,dand de lucru oamenilor de la noi siprotejand padurea,reducandu-se si taierile ilegale,,,

  2. tarasov ion

    Daca se interzice exportul de lemn neprelucrat se vor reduce TAIERILE ilegale sau din contra vor creste,dar poate asa vom face si noi mobila si produse din lemn prelucrate,pe care sa le vindem la export,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *