Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Se propune interzicerea exportului de…

Se propune interzicerea exportului de lemn

Ministerul Mediului a elaborat și propus spre adoptare  un proiect cu privire la sistarea temporară a exportului şi reexportului de mase lemnoase (până în 2020). Scopul acestui proiect, se spune într-un comunicat al instituției, constă în salvgardarea ramurii silvice şi contracararea tăierilor ilicite.

În Republica Moldova, fondul forestier constituie cca 12%, în condiţiile în care media europeană este de 30%, iar media statelor UE — 40%. Deşi conform datelor oficiale, suprafaţa totală a terenurilor acoperite cu păduri a crescut cu 18% (sau 59 mii ha) în 2014 comparativ cu 2005, volumul total al masei lemnoase recoltat în cadrul Agenţiei „Moldsilva” prin intermediul tuturor tăierilor silvice a crescut cu cca 40% (de la 413,2 până la 588,1 mii m3). În acelaşi timp, Republica Moldova exportă cea mai mare cotă de lemn brut din Europa (90% din materialele lemnoase exportate sunt neprelucrate).

doc lemnÎncepând cu 2015, pentru prima dată în ultimii ani, au fost desfăşurate acţiuni de extindere a suprafeţelor cu vegetaţie forestieră, urmând a fi plantate anual peste 2500 ha de pădure. În pofida acestui fapt, precum şi a acţiunilor de contracarare a tăierilor ilegale, prin efectuarea controalelor şi aplicarea sancţiunilor, se impune întreprinderea altor măsuri. Astfel, interzicerea pentru o perioadă de timp a exporturilor de lemn brut va contribui la redresarea situaţiei în domeniul silvic şi reducerea ilegalităţilor asociate pădurilor. Totodată, proiectul nu va limita exportul de materie lemnoasă prelucrată de către întreprinderile din republică, astfel încât sectorul real al economiei nu va fi afectat. Dimpotrivă, suntem convinşi că va urma o creştere a activităţilor economice generate de ramura silvică, se spune în același comunicat.

Conform rapoartelor Agenţiei „Moldsilva”, creşterea medie totală a pădurilor este de cca 1236 mii, iar potrivit studiile elaborate de FLEG consumul anual estimativ de lemn şi altă biomasă energetică ajunge la cca 1402 mii m3, (dintre care lemn de foc – 1039 mii m3, lemn de lucru – 40,5 mii m3, restul – 323 mii m3), ceea ce denotă o supraexploatare a pădurilor.

De asemenea, alte studii relevă că volumul anual al masei lemnoase autorizate pentru recoltare constituie cca 500 mii m3, iar diferenţa dintre consumul estimativ şi volumul autorizat reprezintă cca 580 mii m3. În consecinţă, se atestă un volum alarmant de masă lemnoasă recoltată ilegal, fapt ce necesită fie o strictă evidenţă a trasabilităţii acesteia, fie sistarea temporară a exportului.

Ministrul mediului, Valeriu Munteanu,  îşi exprimă speranţa că respectivul proiect va fi susţinut şi aprobat de către Executiv.