Reformele despre care Guvernul tace. Răspunsul Comisiei Europene și al autorităților de la Chișinău

În timp ce Comisia Europeană își exprimă îngrijorările față de situația din R. Moldova, Guvernul de la Chișinău nu prezintă publicului aceste preocupări ale europenilor și furnizează informații care au drept scop doar să șlefuiască imaginea autorităților.

A trecut aproape o lună de la întâlnirea premierului Pavel Filip cu Johannes Hahn, comisar european pentru politica de extindere și vecinătate. Întâlnirea a avut loc la New York, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU. În urma întrevederii dintre cei doi oficiali, Johannes Hahn a scris pe pagina sa de Facebook că i-a înmânat premierului o listă de reforme ce trebuiesc implementate urgent de Guvernul de la Chișinău. Nici pe pagina de Facebook a premierului, dar nici pe site-ului Guvernului nu a fost pomenit nici măcar în treacăt despre existența acestei liste de reforme.

Pe 16 octombrie curent, Ziarul de Gardă a contactat-o pe consiliera principală a premierului, Stela Nistor, pentru a obține mai multe detalii despre lista de reforme. Nistor a precizat însă că nu ne poate oferi informații, or astfel de documente nu se fac publice.

„Lista a fost transmisă personal dl-ui prim-ministru. Conform cutumei diplomatice, se prevede că această corespondență se face publică doar la inițiativa ambelor părți. Dacă este o chestiune de lucru, atunci se lucrează pe acest document și el nu se face public”, ne-a comunicat atunci Stela Nistor.

Ulterior, consiliera premierului ne-a contactat și îndemnat să transmitem totuși o solicitare oficială. În textul solicitării, ZdG a cerut din nou informații despre conținutul listei de reforme ce i-a fost înmânată premierului, iar pe 19 octombrie am și primit un răspuns:

„La solicitarea dvs., vă informăm că ambele părți au comunicat public subiectele abordate în cadrul întrevederii respective. Tematica discuțiilor a vizat subiecte care au fost menționate deja, fie după întrevedere, fie înainte, în cadrul comunicărilor publice ale oficialilor europeni și ale Guvernului Republicii Moldova”, se menționează în răspunsul oferit de Guvern, fără a se face vreo precizare clară la reformele ce trebuiesc implementate.

Pe 18 octombrie am expediat o solicitare și la Comisia Europeană, iar într-o oră am primit și răspuns din partea serviciului de presă al instituției:

„Uniunea Europeană a fost foarte vocală în ceea ce privește preocupările legate de ultimele evoluții îngrijorătoare care ridică problema respectării mecanismelor democratice și a statului de drept în R. Moldova. În cursul acestei întâlniri, comisarul Hahn a fost, de asemenea, clar în legătură cu așteptările UE privind unele acțiuni imediate pe care Guvernul trebuie să le întreprindă înainte de alegerile parlamentare pentru a remedia situația. Având în vedere evoluțiile recente, acesta a reamintit că Comisia a suspendat plățile din cadrul asistenței macrofinanciare.

O problemă strigentă este că autoritățile moldovene să se asigure că așa-numitul „pachet fiscal” este în deplină confirmitate cu angajamentele luate față de partenerii internaționali, în special cu Fondul Monetar Internațional și cu Acordul de asociere UE-Moldova. Comisarul Hahn a subliniat că următoarele alegeri parlamentare trebuie organizate în conformitate cu standardele internaționale.

Unele domenii-cheie, cum ar fi anticorupția, lupta împotriva fraudei și codul electoral au nevoie, în continuare, de reforme, eforturi sporite și, în special, rezultate. Aceste probleme sunt nerezolvate de mult timp și trebuie abordate fără întârziere. În special, UE se așteaptă ca autoritătițile moldovene să finalizeze ancheta privind frauda bancară, să pornească urmărirea penală a făptașilor, și să facă progrese substanțiale în ceea ce privește strategia de redresare a activelor. O reformă a sistemului judiciar este, de asemenea, mult așteptată. Un sistem juridic funcțional, independent, imparția, transparent și responsabil, este un element-cheia pentru restabilirea încrederii cetățenilor.

Este esențial ca R. Moldova să se concentreze pe implementarea integrală a reformelor în secotare-cheie, cum ar fi justiția, mass-media, înțelegând că toate reformele ar trebui să fie susținute și bazate pe o luptă continuă și concertată împotriva corupției și susținerea puternică a statului de drept”.

Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul Parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. În textul Rezoluției se solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “Dacă este o chestiune de lucru, atunci se lucrează pe acest document și el nu se face public” La ei, tot este in lucru de ceea nu se da la cunostinta oamenilor informati de interes public, decit cu bucata, ce vrea ei, nu merge ca in vecini, presa sa afle degraba si sa spuie la oameni tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *