Jurist: „Filip nu mai este prim-ministru, el singur poate fi învinuit de uzurpare a puterii”

După ce l-a suspendat pe Igor Dodon din funcție, Curtea Constituțională, instituție controlată de reprezentanți ai Partidului Democrat, l-a numit  pe Pavel Filip președinte interimar al R. Moldova. Cel din urmă a sesizat Curtea pentru a dizolva Parlamentul și a anunțat data alegerilor anticipate – 6 septembrie. Acțiunile Curții sunt însă contestate de majoritatea parlamentară, dar și de un șir de experți, juriști.

ZdG a solicitat un expert pentru a explica situația creată din punct de vedere al dreptului constituțional.

Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional, susține că sesizarea de suspendare a președintelui din funcție este „lipsită de logică”, din moment ce „scopul articolului 85 din Constituție nu este respectarea întocmai a celor trei luni, ci deblocarea crizei din Parlament” . Mai mult, Cârnaț susține că, conform „celor trei luni indicate în Constituție, și nu 90 de zile precum a declarat Curtea”, Parlamentul a fost funcțional până la data de 9 iunie.

„Sâmbătă, 8 iunie, a fost convocată ședința Parlamentului, s-a votat Guvernul, deci s-a depășit criza. De ce Dodon ar fi trebuit să sesizeze Curtea pentru a dizolva Parlamentul?!”

Potrivit lui Cârnaț, conform legii, doar Igor Dodon putea solicita dizolvarea Parlamentului și anunța alegeri anticipate, dar numai după consultarea fracțiunilor parlamentare. „Acesta e rolul consultărilor cu fracțiunile parlamentare, să decidă împreună dacă pot lucra împreună pentru a depăși criza sau merg la anticipate”, mai adaugă juristul.

Cârnaț se arată nedumerit și de dizolvarea Parlamentului la sesizarea lui Pavel Filip. „Parlamentul e funcțional până apare decretul de dizolvare. Decretul a apărut azi, 9 iunie, asta înseamnă că tot ce a adoptat Parlamentul, ieri, 8 iunie, este în vigoare. Legislativul a numit ieri un nou cabinet de miniștri, deci, de ieri, Filip nu mai este prim-ministru, el singur poate fi învinuit de uzurpare a puterii”, precizează juristul.

Vorbind de statutul actualilor deputați, în condițiile când Pavel Filip a anunțat deja data alegerilor anticipate, Cârnaț spune că au statut de „deputat suspendat”. „Aceștia rămân în continuare deputați, dar nu pot adopta legi, deși situația e absurdă așa cum deja a fost numit cabinetul de miniștri” adaugă acesta.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.

Deciziile Curții Constituționale (CC) din ultimele zile vin să coincidă cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.

„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ion

    ce sa mai zica un cetatean simplu, daca o armata de juristi si functionari nu se pot lamuri acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *