Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Gest simbolic pentru România: Comemorarea…

Gest simbolic pentru România: Comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia Română pe agenda ultimei sesiuni PE a anului

Membrii Parlamentului European vor deschide lucrările ultimei sesiuni plenare de la Strasbourg din acest an, care se desfășoară în perioada 16-19 decembrie, cu o dezbatere menită să comemoreze cea de treizecea aniversare a Revoluției române din decembrie 1989, transmite Calea Europeană.

Dezbaterea va avea loc în deschiderea sesiunii plenare, începând cu ora locală 17:00 (18:00 ora României). Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, Comisia Europeană va susține o declarație în plen, urmată de intervenții ale liderilor grupurilor politice și deputaților.

Dezbaterea va fi finalizată cu o rezoluție ce va fi supusă la vot joi, la ora locală 12:00 (13:00 ora României).

Anunțul votării unei astfel rezoluții a fost făcut zilele trecute de eurodeputații Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan.

Traian Băsescu, fostul președinte al României și actual europarlamentar, salută această inițiativă și subliniază un alt lucru bun”: Toţi cei 32 de parlamentari români, indiferent de aparteneţa politică, au putut să facă propuneri pe proiectul de text şi îl vor susţine în plen.”

La fel de important este că liderii tuturor grupurilor parlamentare au fost de acord cu propunerea grupului PPE de a se introduce în dezbaterea Plenului Parlamentului Rezoluţia despre Revoluţia Română”, a mai menționat acesta pe pagina oficială de Facebook.

Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație. România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

Pe agenda ultimei sesiuni plenare a eurodeputaților din acest an se mai află o dezbatere privind concluziile Consiliului European de iarnă, alegerea Ombudsmanului European, precum și marcarea zece ani de reforme-cheie ale UE prin intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

FOTO: Radu Sigheti