Principală  —  IMPORTANTE   —   Expert, despre impactul Rezoluției și…

Expert, despre impactul Rezoluției și scenariul care poate deveni fapt împlinit

Foto: Expert-Grup
Rezoluția adoptată de Parlamentul European la 5 iulie transmite un semnal politic foarte dur și cheamă Uniunea Europeană să treacă de la declarații la acțiuni, susține expertul Dionis Cenușa de la Centrul Independent Expert-Grup. Acesta precizează că textul aprobat de 343 de eurodeputați nu are impact juridic, ci doar caracter de recomandare, însă, introduce în spațiul public european discuția despre posibilitatea înghețării asistenței bugetare, ceea ce ar echivala situația actuală a R. Moldova cu cea din 2015.

„Rezoluția adoptată de Parlamentul European transmite un semnal politic foarte dur, deoarece practic cheamă UE să treacă de la declarații la acțiuni. Mai exact, rezoluția cheamă Comisia Europeană să suspende asistența bugetară și depășește cadrul discuțiilor anterioare, prins de demersul privind neacordarea asistentei macro-financiare. Tonul înverșunat cu care guvernarea neagă importanța rezoluții sau o diminuează, spunând că este lipsită de transparentă și de consens între parlamentarii europeni, arată de fapt că acest document este de temut pentru ei. Rezoluția nu are niciun impact juridic, ci doar caracter de recomandare. Această însă introduce în spațiul public european discuția despre posibilitatea înghețării asistenței bugetare exact ca în 2015. De fapt, Parlamentul European echivalează situația din Moldova din 2018 cu cea de acum 3 ani în urmă”, explică pentru ZdG expertul Dionis Cenușa, care precizează că dacă Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene vor susține propunerea Parlamentului European, suspendarea asistenței bugetare poate deveni un fapt împlinit.

În același timp, susține expertul, Rezoluția are o însemnătate majoră pentru opoziția de la Chișinău, „care o poate folosi pentru a inspira și a extinde protestele anti-guvernamentale”.

Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Majoritatea eurodeputaților au avut discursuri critice referitor la situația din R. Moldova și au calificat decizia instanțelor de judecată de a invalida mandatul primarului ales drept „netransparentă”, „dubioasă”,abuz care slăbește un stat de drept” și „un caz profund de îngrijorare și nerespectare a dorinței electoratului”.

Un discurs în plenul legislativului european a ținut Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Aceasta a declarat că invalidarea alegerilor de la Chișinău a fost netransparentă și că așteaptă ca autoritățile din Republica Moldova să găsească o soluție pentru această situație, care să corespundă angajamentelor pe care și le-a asumat. Federica Mogherini a menționat că modul în care au fost tratate alegerile locale nu sunt un semn bun pentru alegerile parlamentare, dar și că deblocarea asistenței macrofinanciare va fi posibilă doar când Moldova va îndeplini câteva precondiții.

Referitor la situația din R. Moldova au fost înaintate șase proiecte de Rezoluție. Cu votul a 343 de eurodeputați a fost votată o Rezoluție comună care solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.

Foto: Expert-Grup