Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce s-a discutat la prima…

Ce s-a discutat la prima întâlnire de lucru din acest an a reprezentanților Chișinăului și Tiraspolului?

Azi, 15 februarie 2018, a avut loc prima întâlnire de lucru din acest an a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Cristina Lesnic şi Vitalii Ignatiev. În cadrul întâlnirii, s-a discutat inclusiv despre nivelul de implementare a deciziilor protocolare semnate în procesul de negocieri de anul trecut. 

Am discutat despre implementarea acordurilor din noiembrie a anului trecut. Transnistria presupune că chestiunea legată de funcționarea școlilor în grafie latină pe teritoriul Transnistriei este realizată, pe calea semnării înțelegerilor respective de arendă. Se află în lucru chestiunile privind apostilarea- așteptăm să aibă loc reuniunea unui grup de lucru format din experți, unde partenerii moldoveni ne vor informa despre mecanismele utilizării acestei posibilități, pentru ca absolvenții noștri să dispună de mobilitate academică și să-și poată realiza drepturile.

Am discutat și despre o altă problemă importantă – transportul auto. Am convenit cu d-na Lesnic că următoarea întâlnire va avea loc pe data de 21, împreună cu experți, pentru a da un impuls și a le ajuta specialiștilor să ajungă la un punct comun în privința asta.

Am discutat și despre podul peste Nistru, în regiunea  satele Bâcioc și Gura Bâcului, noi sperăm că procedura tehnico-instrumentală de inspecție a acestui obiect va fi efectuată destul de operativ, astfel încât să putem da posibilitatea transportului să meargă fără restricții și bineînțeles, ne bazăm pe suport internațional în această privință, pentru că e vorba nu numai despre reabilitarea acestui obiect, dar și despre reabilitarea drumurilor de acces, care vor crea condiții de folosire a acestui coridor european de transport”, a spus Ignatiev.

Podul dintre satele Gura-Bâcului și Bâcioc în trecut, un traseu internațional, a fost distrus în 1992. Ulterior, în anul 2000, acesta a fost reconstruit grație unor fonduri europene, dar, până în prezent, nu a putut fi dat în exploatare din cauza unor divergențe politice între Chișinău și Tiraspol.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic a subliniat că azi s-au purtat discuții și despre relansarea a două subgrupuri.

Astăzi a fost discutată relansarea a două subgrupuri, e vorba de subgrupul pe domeniul băncilor și subgrupul pe domeniul drepturilor omului. Această dimensiune a drepturilor omului este una foarte importantă, pentru că noi suntem cei care trebuie să asigurăm drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor R. Moldova”, a spus Cristina Lesnic.

În același context, Lesnic a vorbit despre lansarea campaniei „O carte pentru educația ta” cu genericul „Donează o carte, investește în viitor”, care își propune să vină în sprijinul elevilor și altor copii din stânga Nistrului.

La sfârșitul lunii noiembrie 2017, Chişinăul şi Tiraspolul au semnat patru decizii protocolare care reglementează domeniile educației, agriculturii și telecomunicațiilor.  Atunci, s-a convenit să fie asigurată libera circulație a profesorilor și a elevilor instituțiilor de învățământ cu predare în grafie latină din stânga Nistrului, iar autoritățile au mai promis că vor fi întreprinse acțiuni pentru restabilirea conexiunii de telefonie fixă și mobilă, dar și a infrastructurii din domeniul comunicațiilor electronice dintre cele două maluri ale râului Nistru.