A fost amânată data alegerilor pentru noul bașcan al UTA Găgăuzia

Adunarea Populară a Găgăuziei a amânat data alegerilor noului bașcan al UTA Găgăuzia pentru 30 iunie, deși inițial a votat pentru desfășurarea alegerilor la 19 mai, scrie Nokta. Decizia a fost luată cu votul a 16 dintre cei 20 de deputați prezenți la ședința Adunării Populare din 18 martie.

Propunerea de a amâna data alegerilor a venit de la deputatul Serghei Cernev, care a declarat că alegerile trebuie amânate pentru ca bașcanul Irina Vlah să aibă timp suficient pentru a semna câteva modificări în Codul electoral al Găgăuziei.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, consideră însă că în spatele acestei decizii se află Nicolae Dudoglo, candidatul în circumscripția nr. 45, care a pierdut la alegerile parlamentare din 24 februarie.

„Transferând data alegerilor din 19 mai până în iunie, deputații controlați de Partidul Democrat urmăresc mai multe obiective. În primul rând, filiala găgăuză a PDM se așteaptă să câștige timp pentru ca locuitorii autonomiei să uite de înfrângerea umilitoare a lui Nicolae Dudoglo în cadrul recentelor alegeri. Astfel, „democrații” găgăuzi se așteaptă ca liderul lor informal să aibă mai multe șanse să câștige la alegerile noului bașcan”, a scris Irina Vlah pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Vlah susține că amânarea alegerilor pentru luna iunie va duce la o scădere a prezenței alegătorilor la vot.

Alegerile precedente au avut loc la 22 martie 2015. Atunci, Irina Vlah a fost aleasă cu 51,01% din voturi în funcția de bașcan al regiunii autonome Găgăuzia, fiind susținută de Moscova și de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, condus pe atunci de Igor Dodon.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *