Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Procurorii i-au îanintat învinuirea…

(VIDEO) Procurorii i-au îanintat învinuirea Domnicăi Manole

Procuratura Anticorupție i-a înaintat astăzi învinuirea Domnica Manole, pe care o acuză că ar fi luat o hotărâre contrară legii în dosarul referendumului privind alegerea președintelui RM de către cetățeni. Magistrata respinge acuzațiile și declară că este persecutată pentru o decizie incomodă.

Sursa Video: www.ZdG.md

Domnica Manole, magistrată la Curtea de Apel, a fost citată pentru astăzi la Procuratura Anticorupție pentru a-i fi prezentată învinuirea în dosarul referendumului. ”Nici într-un stat de drept, judecătorul nu poate fi urmărit penal. Acesta dispune de imunitate pentru orice hotărâre adoptată, chiar dacă ea deranjează politicul sau pe altcineva și este anulată în căile ordinare de atac.”, a declarat Domnica Manole.

Magistrata susține că a solicitat încetarea urmăririi penale pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, ulterior a cerut recuzare procurorului care se ocupă de caz, dar demersurile încă nu a fost examinate. ”Astăzi am făcut cunoștință cu ordonanța respectivă. Nu am dat declarații, deoarece cererea privind recuzarea procurorului Rurac încă nu a fost examinată”, mai susține judecătoarea.

La 14 apri­lie 2016, Domni­ca Mano­le, jude­că­toa­re la Cur­tea de Apel (CA) Chi­şi­nău, anu­la hotă­rârea Comi­si­ei Elec­to­ra­le Cen­tra­le (CEC) din 30 mar­tie 2016 care res­pin­gea orga­ni­za­rea unui refe­ren­dum pro­pus de Plat­for­ma „Dem­ni­ta­te şi Ade­văr” şi obli­ga insti­tu­ţia să ini­ţie­ze acel refe­ren­dum repu­bli­can. A doua zi, repre­zen­tanţii CEC au ata­cat deci­zia la CSJ, iar pes­te doar o săp­tămâ­nă, la 22 apri­lie 2016, printr-o hotă­râre sem­na­tă de jude­că­to­rii Tatia­na Vie­ru, Valen­ti­na Cle­va­dî, Tama­ra Chişca-Doneva, Iurie Beje­na­ru şi Oleg Ster­ni­oa­lă, instanţa supre­mă anu­la deci­zia magis­tra­tei Mano­le ca fiind „ile­ga­lă”. Ulte­ri­or, CEC s-a adre­sat Pro­cu­ra­tu­rii Gene­ra­le (PG) şi Con­si­li­u­lui Supe­ri­or al Magis­tra­tu­rii (CSM), cerând inves­ti­ga­rea acţiu­ni­lor jude­că­toa­rei care, la Apel, nu le-a dat drep­ta­te.

Pe 23 mai, Edu­ard Haru­n­jen, pro­cu­ror gene­ral inte­ri­mar, se adre­sea­ză la CSM, cerând acor­dul pen­tru ini­ţi­e­rea urmă­ri­rii pena­le pe nume­le jude­că­toa­rei. Pro­cu­ro­rul îşi expli­că demer­sul prin fap­tul că CSJ a con­sta­tat că hotă­rârea Domni­căi Mano­le a fost lua­tă cu „inter­pre­ta­rea ero­na­tă de pri­ma instanţă a unei legi care nu putea fi apli­ca­tă, deo­a­re­ce era abro­ga­tă, depă­şi­rea limi­te­lor împu­ter­ni­ci­ri­lor de către pri­ma instanţă prin fap­tul inter­pre­tă­rii Con­sti­tu­ţi­ei…”.

Refe­rin­țe: