Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Avocații lui Filat solicită…

VIDEO Avocații lui Filat solicită din nou sesizarea Curții Constituționale

Astăzi, 15 aprilie, la Judecătoria Chișinău a avut loc o nouă ședință de judecată în cel de-al doilea dosar deschis pe numele fostului premier Vlad Filat, învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Jurnaliștilor nu li s-a permis însă să filmeze ședința, asta deși Vladimir Filat le-a comunicat judecătorilor că nu este împotriva acestui lucru.

În cadrul ședinței, apărarea a solicitat din nou sesizarea Curții Constituțională pentru a verifica constituționalitatea a două articole din Codul de Procedură penală.

„Am ridicat excepția de neconstituționalitate pentru că din rechizitoriul procurorilor este foarte clar spus că nu a fost posibilă stabilirea locului comiterii infracțiunii. Organul de urmărire penală și-a justificat trimiterea dosarului la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, prin faptul că urmărirea penală a fost terminată în această jurisdicție. Organul de urmărire penală nu a prezentat însă nicio dovadă că a întreprins toate acțiunile pentru a stabili locul săvârșirii infracțiunii. Dar acea excepția în cazul imposibilității, articolul 40 al Codului de procedură penală conține niște sintagme care din punctul nostru de vedere încalcă principiul prezumției nevinovăției”, a declarat avocatul Victor Munteanu.

De cealaltă parte, procurorul pe caz susține că apărarea nu face altceva decât să tergiverseze examinarea cazului.

Instanța urmează să se pronunțe mâine dacă acceptă sau nu solicitarea avocaților lui Filat.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Într-un comunicat de presă al Procuraturii se menționează că la 01.07.2013, Filat a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.