(VIDEO) Imagini cu camera ascunsă din biroul ministrului Transporturilor

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au făcut publice imaginile video privind acțiunile de corupție pasivă în care ar fi fost vizat Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor al R. Moldova.

Potrivit reprezentanților CNA, în imaginile video sunt surprinse următoarele momente:

– discuţia cu declarantul în timpul căreia ministrul îi oferă numerele de telefoane ale agenţilor economici cu care urmează să discute privind cedarea unui volum de lucrări din proiect;

– discuţia dintre agenţii economici şi declarant despre cele 5% („otkat”);

– transmiterea unor sume de bani și discuţii cu privire la influenţarea unor judecători.

 

Magistrații Judecătoriei Buiucani au acceptat vineri seara, cererea procurorilor și au semnat un mandat de arestare pe numele lui  Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Acesta va fi plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr 13.

Joi, 27 aprilie, patru persoane au fost reţinute în urma unor percheziţii desfăşurate de CNA şi procurori la domiciliile şi birourile conducerii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), dar şi la sediile a doi agenţi economici.

Potrivit materialelor urmăririi penale, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în complicitate cu Veaceslav Teleman, directorul general-interimar al Administraţiei drumurilor şi şefii a două companii de construcţii, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. Pe parcursul perioadei 2016-2017, ministrul şi şeful Administraţiei drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID şi ASD, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *