Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Veste bună pentru cumnatul lui…

Veste bună pentru cumnatul lui Filat

Curtea Supremă de Justiție a admis spre examinare recursul în anulare care îl vizează pe Ion Rusu, cumnatul și nașul fostului premier, Vlad Filat și firma „Caravita Co” SRL. Anunțul a fost făcut de  Biroul de avocați „Popa și Asociații”, care reprezintă interesele lui Rusu.

„Casa de avocatură „Popa și Asociații” anunță că la 14 martie, Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție a declarat ADMISIBIL recursul în anulare în dosarul care îl vizează pe Ion Rusu și SRL „Caravita Co”. Prin recursul în anulare depus, avocații Casei de avocatură „Popa și Asociații” solicită rejudecarea cauzei, pronunțarea unei noi Hotărâri și dispunerea suspendării condiționate a executării pedepsei aplicate lui Ion Rusu. Apărătorii cer și anularea pedepsei complementare – lichidarea persoanei juridice SRL ”Caravita Co”. De asemenea, avocații insistă ca judecătorii să caseze sentința emisă de către Judecătoria Buiucani din 6 noiembrie 2015 și deciziile Curții de Apel Chișinău din 28 martie 2016 și Colegiului Penal al CSJ din 21 septembrie 2016. Menționăm că ședința de judecată de la CSJ în care se vor examina cerințele avocaților va avea loc pe data de 6 aprilie 2017, în lipsa părţilor”, anunță Casa de avocatură.

ZdG precizează că Ion Rusu, cumnatul și nașul lui Vladimir Filat a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buiucani, iar ulterior, Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa pronunţată. Instanţa de Apel l-a recunoscut vinovat pe cumnatul și naşul fostului premier din căsătoria cu Angela Gonța de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care a adus prejudicii Băncii de Economii.

În septembrie 2016, CSJ a decis că recursurile părților din dosar sunt inadmisibile. După ce avocații lui Rusu au depus recurs în anulare, magistrații de la CSJ l-au acceptat spre examinare.

În timpul examinării dosarului, procurorii au anunțat că Ion Rusu și-ar fi recunoscut vina, precizând că, în intenţia de a camufla provenienţa a 2,8 milioane de euro, sustrase de la BEM, a efectuat o serie de tranzacţii fictive, cu firme din ţară, dar şi din zonele off-shore.

Ion Rusu, fiul său, Vladimir, dar și alți reprezentanți ai firmei Caravita Co au fost reținut de procurori pe 15 iulie 2015. Atunci, Filat, care era încă în libertate, era sigur că rudele sale își vor demonstra nevinovăția. „Nu vreau să dau calificări pentru această acțiune. Înțeleg contextul în care este făcută, la fel cum o înțeleg și mulți alții…. Sunt sigur că Ion și Vladimir Rusu, împreună cu colegii săi își vor demonstra nevinovăția. Voi depune toate eforturile ca cetățenii să afle despre adevăratele delapidări din sistemul bancar”, scria atunci Filat, pe o rețea de socializare. Pe 15 octombrie, Filat a fost și el reținut, după autodenunțul lui Ilan Șor. Anterior, pentru a-l salva pe fiul său, Vladimir, Ion Rusu și-a luat vina asupra sa. Atunci, Vladimir Rusu a fost eliberat din arest.

La 22 februarie 2017, judecătorii de la CSJ au examinat și recursul avocaților lui Filat în dosarul în care fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Un complet de judecători de la Curtea Supremă de Justiție format din Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș au respins ca inadmisibile recursurile depuse de părțile din dosarul fostului premier Vladimir Filat, judecat pentru corupere pasivă și trafic de influență, condamnat de Judecătoria Buiucani la nouă ani de închisoare cu executare. „Recursurile sunt vădit neîntemeiate. Pronunţarea deciziei motivate la 23.03.2017”, se precizează pe site-ul CSJ.