Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Trei ani de la scandalul…

Trei ani de la scandalul Panama Papers. Câți bani au fost recuperați de atunci

La trei ani după scandalul Panama Papers, cele 22 de ţări vizate de dezvăluirile privind evaziuni fiscale au recuperat 1,2 miliarde de dolari, conform consorţiului internaţional de jurnalişti de investigaţie (ICIJ) care a efectuat ancheta, transmite Digi24, citând AFP.

Rezultatele arată că autoritățile fiscale au recuperat de la autorii fraudelor 252 de milioane de dolari în Regatul Unit, 183 de milioane de dolari în Germania, 136 de milioane în Franţa, 96 de milioane în Australia etc., iar totalul de 1,2 miliarde ar putea să mai crească, scrie Agerpres.

ICIJ arată, cu ocazia bilanţului, că „Panama Papers nu doar că a permis guvernelor să găsească fonduri ascunse (…) ci şi, pe termen lung, să se modifice comportamentul şi atitudinea cetăţenilor”.

Cotidianul german Süddeutsche Zeitung a publicat primul rezultatele anchetei, la investigaţii însă au participat circa 100 de publicații, care au expus averi ascunse în paradisuri fiscale de aproximativ 140 de politicieni, vedete de fotbal şi miliardari, provocând o undă de şoc în întreaga lume.

Printre numele vizate în investigație sunt și mai mulți cetățeni ai R. Moldova. O parte din ei sunt oameni cunoscuți pentru afacerile pe care le au și au ajuns și în atenția opiniei publice anterior: Anatol Stati sau Victor Bostan (directorul Purcari), dar și persoane numele cărora, la prima vedere, nu spun mare lucru, inclusiv persoane care, dețin și cetățenia R. Moldova, însă nu sunt originari din această zonă.

RISE Moldova, partenerul pentru R. Moldova al proiectului de investigaţie global Panama Papers, a publicat un set de documente obţinut din scurgerea de informaţii, care arată legăturile offshore ale ex-premierului Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar şi cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova. Mai exact, în 2005, Sturza, împreună cu Dinu Patriciu şi Constantin Lutsenko, partenerii săi de la Rompetrol Group, societate petrolieră multinaţională, ar fi devenit parteneri de afaceri în offshore-ul Markside Holdings Limited, companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice.

După şapte ani de activitate, compania a fost lichidată, decizia fiind luată la adunarea acţionarilor din 2012, adunare al cărei secretar a fost Ion Sturza, care a şi semnat decizia de lichidare.

Vedeți aici cetățeni ai R. Moldova, conectați la zone off-shore.

Foto: riseproject.ro