Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuror din Basarabeasca, deferit justiției:…

Procuror din Basarabeasca, deferit justiției: neglijența sa s-ar fi soldat cu decesul unei femei

imagine-simbol

Dosarul penal pe numele fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca, a fost deferit justiției. Procurorul este învinuit de neglijență în serviciu, pentru că ar fi refuzat în repetate rânduri, timp de trei ani, începerea urmăririii penale pe faptul violenței în familie, comise de un localnic din Basarabeasca în privința soției și a copilului minor. Procurorul a dispus anchetarea cazului doar după ce bărbatul și-a ucis soția cu un ciocan. Dacă va fi găsit vinovat, procurorul riscă închisoare de până la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 10 ani.

Cauză penală a fost pornită de procurorul general interimar, în martie curent, după ce în acţiunile fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca au fost constatate grave abateri de la legislaţie, soldate cu urmări deosebit de grave şi ireparabile.

S-a stabilit că procurorul din Basarabeasca, care conducea urmărirea penală pe faptul violenţei în familie, comisă de un localnic, care în intervalul anilor 2012 – 2014, sistematic îşi bătea soţia şi copilul minor, de fiecare dată a dispus suspendarea urmăririi penale şi cercetarea agresorului în stare de libertate. Acesta argumenta decizia prin faptul că bărbatul este grav bolnav, nu este posibilă investigarea cazului cu participarea lui şi respectiv, nu poate fi finalizat dosarul.

Astfel, după ani de maltratări şi agresiuni suportate de victimă, procurorul l-a deferit pe soţul acesteia justiţiei abia în vara anului 2014, atunci când femeia deja a decedat, în rezultatul loviturilor de ciocan, aplicate de către soţ. În luna iulie 2014, inculpatul a fost condamnat pentru violenţă în familie soldată cu decesul victimei la 15 ani închisoare.

În toate cazurile de suspendare a urmăririi penale, deciziile procurorului au fost neîntemeiate, bazate pe probe inexistente la acel moment, care nu-i permiteau adoptarea unor asemenea soluţii. Prin urmare, acţiunile procurorului au favorizat continuarea faptelor infracţionale ale învinuitului, nu a întreprins măsuri de protecţie a victimei, care, în rezultat a decedat, se precizează într-un comunicat al Procuraturii Generale,

La finele anului 2014 respectivul procuror e fost eliberat din funcţie. Cauza penală de învinuire a acestuia a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Basarabeasca, iar dacă va fi recunoscut culpabil, el riscă închisoare de pînă la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 10 ani.