Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura va verifica informațiile despre…

Procuratura va verifica informațiile despre „tranzacționarea” funcției de procuror general pentru 2 milioane de euro

Procuratura Anticorupție (PA) informează despre inițierea unui proces penal în legătură cu declarațiile și informațiile apărute în mass-media în legătură cu „tranzacționarea în 2009 a funcției de procuror general în schimpul a două milioane de euro”.

„La 17 decembrie 2019, în Procuratura Anticorupţie a parvenit demersul Deputatului Radu Marian prin care s-a solicitat verificarea informațiilor și declarațiilor apărute în presă privind tranzacționarea funcției de Procuror General în anul 2009, în schimbul unei sume de 2 milioane de euro. Procuratura Anticorupție a dispus înregistrarea informației în Registru nr. 1 pentru evidență cererilor și comunicărilor despre infracțiuni, fiind inițiat un proces penal în care urmează a fi verificate toate circumstanțele invocate și adoptată soluție în ordinea art. 274 CPP”, este menționat într-un comunicat de presă al PA.

În luna iulie curent, în cadrul unui interviu TV, fostul premier, Vlad Filat, care atunci se afla în detenție în penitenciarul nr. 13 din capitală, a făcut mai multe declarații pe marginea unor înțelegeri între politicieni, în anul 2009, privind „tranzacționarea politică și financiară a funcției de procuror general”.

Atunci, într-un interviu pentru TV8, fostul premier, Vlad Filat a spus că funcția de procuror general, pentru care a candidat Valeriu Zubco, a fost vândută în schimbul a două milioane de euro. Filat spunea că despre acest fapt l-au anunțat deputații de atunci, Veaceslav Untilă și Veaceslav Platon, care ar fi încercat să împiedice această numire.

„În 2009, când chinuiam crearea AIE, la mine acasă a fost Untilă cu Platon. Primul m-a telefonat, au venit după 11 noaptea. Mesajul a fost direct – s-a decis vânzarea funcției de procuror general cu 2 mil. de euro, că procurorul general va fi din partea lui Urecheanu, dar de fapt, a lui Plahotniuc – Zubco. Ei au încercat să împiedice această numire. După întâlnirea cu ei, am avut o întâlnire cu amabsadorul american, el mi-a spus că e grav, dar e decizia noastră….”, preciza Vlad Filat.

Ulterior, declarațiile lui Filat au fost confirmate, tot în cadrul unui interviu, de către fostul deputat Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani pentru spălare de bani și escrocherie.