Filat, despre Plahotniuc, Platon și vinderea funcției de procuror general cu 2 milioane de euro

Astăzi, 14 iulie 2019, TV8 transmite primul interviu cu ex-premierul Vlad Filat, de când acesta se află la închisoare. Filat vorbește despre relațiile cu Plahotniuc, Platon, Iaralov, dar și despre furtul miliardului și raportul Kroll 2.

Despre avocatul Popa: Nu am avut apărare. El transmitea, în primul rând, mesajele mele la GBC.

Despre Plahotniuc: Nu acționa niciodată direct – ticălos, ascuns și se jura, eventual, pe copiii lui înainte. (…) Dacă mă temeam, plecam din Moldova după Pădurea Domnească. Lucrurile n-au fost niciodată simple între noi. Dincolo de comentariile multora, eu am dorit sincer să particip la un proces politic din Moldova – știam exact obiectivele. Știam totul la nivel de luni. Abordarea lui era foarte îngustă, reieșind din interese – să-și numească om la Procuratură….

În 2009, când chinuiam crearea AIE, la mine acasă a fost Untilă cu Platon. Primul m-a telefonat, au venit după 11 noaptea. Mesajul a fost direct – s-a decis vânzarea funcției de procuror general cu 2 mil. de euro, că procurorul general va fi din partea lui Urecheanu, dar de fapt, a lui Plahotniuc – Zubco. Ei au încercat să împiedice această numire. După întâlnirea cu ei, am avut o întâlnire cu amabsadorul american, el mi-a spus că e grav, dar e decizia noastră….

Despre relația cu Alexandru Tănase: Pentru unii va fi straniu ce spun acum, dar vina îmi aparține mie. Trebuia să am grijă de relația noastră. Cred că (Tănase, n.r.) s-a simțit izolat și vâltoarea evenimentelor nu mai permitea comunicarea.

Despre consilieri: Majoritatea consilierilor mei, după arestarea mea, s-au regăsit muncind de partea cealaltă, vorbind lucruri diametral opuse.

Despre transfugi: Dacă e să ne referim la cei care au trecut de la un partid la altul, asta s-a întâmplat și cu alte partide. Pe mine, după întemnițare, nu m-a durut izolarea fizică, ci aceste plecări, aceste deziceri. Aveam o frică imensă de telecomandă – îmi doream să văd ce se întâmplă, dar mi-era frică, pe de altă parte, pentru că la fiecare pornire de televizor vedeam o persoană la care nu mă așteptam să ia această decizie.

Despre judecători: Cei care au puterea conform legii, să judece, eu nu cred în argumentele lor că au fost impuși, convinși… Salut decizia (magistratei Ouș) de a vorbi, să considerăm că e prima rândunică, dar nu e suficient. Judecătorii nu au nicio scuză, ei au alternativă și au avut-o – să plece cu demnitate. N-au scuză nici procurorii.

Despre cea mai mare trădare: Nu am la mine dorința de răzbunare și nicio calificare pentru nimeni ca fiind trădători. Ceea ce vreau eu foarte mult e ca după ceea ce s-a întâmplat cu noi toți – eu am povara mea, să învățăm din această lecție și să facem tot ce se poate ca să nu se mai repete. Văd că unii deja consideră că totul s-a rezolvat. Așa consideram și-n 2009, după 7 aprilie…

Despre Iaralov: A fost implicat în multe târguri. El a fost creierul și cel care a desenat toată această schemă și a stat la capitolul implementare, în calitate de coordonator. Discuții despre sistemul bancar au fost multe, Iaralov a participat la toate. Eu cred că din start au știut tot Plahotniuc, Iaralov, Șor. În rest, noi am participat prin neimplicare, neînțelegere…

Despre furtul miliardului: Atunci când au rămas 2 posibilități – privatizarea și emisia, încet am fost duși către soluția ultimă. Nu pentru ca Șor să devină acționar la BE, ci ca să vină un investitor serios. Informația a venit pe filiera Iaralov-Plahotniuc – că rușii au interes de investiție în această bancă.

Despre Șor: Umbla tot timpul ca suveica când se coase covoarele. A apărut direct cu pretenții de acționar, atunci când solicita să intre ca memrbu al Consiliului și de președinte al acestei bănci. Eu aveam cunoștinețele necesare pentru a înțelege cine poate ajuta Banca de Economii. Dacă vedeți portofoliul de credite a lui Șor, el nu putea ajuta banca. Să te adresezi la Șor pentru a salva o bancă, trebuia să fii nebun…

Despre Kroll 2 (apare ca beneficiar): Am spus anterior că presupun că voi fi în acest raport și am spus de ce. În raport se regăsește exact ceea ce conține sentința mea de condamnare – în cadrul unui proces… fără expertiză financiară, fără a-mi demonstra că sunt beneficiar.

Despre vinovăție: Eu port o vină, dar ea nu putea fi încadrată ca penală. Vina mea e mai degrabă politică. A trebuit în 2013 să merg în anticipate, știam că lucrurile spre bine nu merg…

Despre încercările de a-l demite pe Drăguțanu: Da, au fost. Și multe. În discuții publice și nu numai. El nu era de capul lui la BNM. Reponsabil de el era Candu.

Despre beneficiarul principal din furtul miliardului: A fost Șor, cel mai mulți bani s-au dus la el.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “vedeam o persoană la care nu mă așteptam să ia această decizie.” Ei nu se astepta, minte cu nerusinare, toti fac la fel. “Vina mea e mai degrabă politică.” Pai asta e grav de tot, ca inseamna mult kriminal pentru norod si tara, nu numai una vina penala, e mult mai multe. “A trebuit în 2013 să merg în anticipate, știam că lucrurile spre bine nu merg…” De ce nu dat demisie, cum recomanda la judecatori? Si de ce o inceput Filea sa macana acu asa mult si tare? Se face de un Udo, care cumva in curind apropiat ? Ca cica, pentru comportare esemplara si cumintenie nemaivazuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *